Laatste nieuws coronacrisis

Honderden vaccinatie-afspraken afgezegd vanwege festivals in Amsterdam

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op maandag 5 juli de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws op die dag:

 • Mensen die een eerste prik met het vaccin van AstraZeneca hebben gehad, kunnen als tweede dosis het vaccin van BioNTech/Pfizer krijgen. Dat staat in een maandag gepubliceerd advies van de Gezondheidsraad.
 • Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 1.545 meldingen van positieve coronatests geregistreerd. Nadat het aantal besmettingen al weken terugliep, loopt het sinds begin juli weer langzaam op. Ook aantal in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten is toegenomen.
 • Engeland gaat per 19 juli waarschijnlijk van het slot. Op deze zogenoemde Freedom Day zullen de meeste coronabeperkingen in het land worden opgeheven, waaronder de mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes en de afstandsregel.
 • Honderden mensen die op 31 juli en 1 augustus een vaccinatie-afspraak hadden ingepland in de NDSM-loods in Amsterdam-Noord moeten een nieuwe afspraak maken. Op die dagen worden om de hoek namelijk de festivals Pleinvrees en De Zon georganiseerd.
 • Vorig jaar is het aantal meldingen van kinderen die per ongeluk handalcohol dronken flink toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Ook was er in 2020 een stijging van het aantal spatincidenten, waarbij mensen desinfectiemiddel in hun ogen kregen.

Lees hier verder in het blog van dinsdag 6 juli terug

Gemeente Enschede ‘geschrokken’ van corona-uitbraak discotheek

De gemeente van Enschede is „enorm geschrokken” van de corona-uitbraak in een discotheek in de stad ruim een week geleden. Het feest dat de nachtclub organiseerde in het eerste weekend dat de coronaregels dat weer toelieten, heeft geleid tot bijna tweehonderd positieve tests. De gemeente neemt „de zaak hoog op”, laat zij maandag weten in een verklaring.

Het feest vond 26 juni plaats in discotheek Aspen Valley. Alle achthonderd aanwezigen moesten bij binnenkomst een QR-code laten zien om te bewijzen dat ze negatief waren getest of gevaccineerd. Desondanks meldde de plaatselijke GGD afgelopen weekend aan RTV Oost dat 110 besmettingen naar het feest zijn terug getraceerd. Inmiddels staat de teller op 180. Dat aantal kan nog oplopen; het bron- en contactonderzoek is nog bezig.

De eigenaar van de discotheek heeft de zaak vrijwillig voorlopig gesloten vanwege de uitbraak. De Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen noemt dat maandag „goed”. „Dat geeft tijd om uit te zoeken wat de oorzaak kan zijn geweest”. Tot dat onderzoek is afgerond „past het niet om voorbarige conclusies te trekken”, aldus de burgemeester. Verder leert het incident hem dat „corona nog steeds onder ons is”.

Honderden vaccinatie-afspraken afgezegd vanwege festivals in Amsterdam

Honderden mensen die op 31 juli en 1 augustus een vaccinatie-afspraak hadden ingepland in de NDSM-loods in Amsterdam-Noord moeten een nieuwe afspraak maken. Op die dagen worden om de hoek namelijk de festivals Pleinvrees en De Zon georganiseerd. Dat zegt een woordvoerder van de Amsterdamse GGD maandag tegen NRC. Enkele uren eerder heeft de dienst gedupeerden per sms-bericht van de afzeggingen op de hoogte gesteld. Op Twitter reageren mensen verontwaardigd: „wat een grap” en „een festival is belangrijker dan vaccineren”.

De vaccinatielocatie bevindt volgens een woordvoerder van de Amsterdamse GGD „pal naast” het festivalterrein en vaccineren en massa’s mensen voor de deur vindt hij niet samengaan. Toen de betreffende afspraken werden ingepland zou Nederland nog „op slot” hebben gezeten.

Mensen die op 31 juli en 1 augustus een vaccinatie-afspraak op deze locatie hebben ingepland, zijn in de sms van de GGD verzocht om een nieuwe afspraak te maken. Daarvoor kunnen ze contact opnemen met een speciaal telefoonnummer, dat ook in het bericht staat. Volgens de woordvoerder van de gezondheidsdienst kunnen ze dezelfde dag als de oorspronkelijke afspraak op een andere vaccinatielocatie terecht.

Het is „wel gedoe”, antwoordt hij op de vraag of die andere locaties dan niet in de knel komen met andere afspraken. „Maar we hebben het eerder gedaan.” Half juni stonden honderden mensen urenlang in de rij voor een vaccinatielocatie in Amsterdam-Osdorp, waarna hun afspraak werd geannuleerd wegens problemen met „het voorbereiden van de vaccins”. Gedupeerden konden volgens de GGD dezelfde dag nog terecht op een andere locatie.

Zo gaat het nu met het vaccineren

Hoge besmettingscijfers, minder beschikbare vaccins, nieuwe virusvarianten: er is steeds meer druk op het vaccineren. NRC houdt wekelijks bij hoeveel prikken in Nederland, Europa en de rest van de wereld zijn gezet.

Lees hier de jongste cijfers: zo gaat het nu met het vaccineren

Corona-uitbraken onder studenten en horecapersoneel in Limburg en Groningen

Samenkomsten in cafés en op feestjes hebben afgelopen week zowel in Limburg als in Groningen geleid tot corona-uitbraken. In Limburg zagen de uitbaters van een aantal horecazaken zich genoodzaakt de zaken te sluiten na een corona-uitbraak onder het personeel. Dat meldt 1Limburg maandag. Zeventien medewerkers van de cafés In de Karkol, De Bòbbel, De Comedie en OLV2 testten positief. De plaatselijke GGD laat aan 1Limburg weten een bron- en contactonderzoek naar de horecazaken uit te voeren om ook eventuele andere besmettingen op te sporen.

In Groningen leidde een feest van de studentenvereniging Albertus Magnus tot een corona-uitbraak, meldt de regionale omroep RTV Noord. Zes besmettingen zijn door de plaatselijke GGD herleid naar de massale feestavond op de sociëteit afgelopen woensdag, waarbij zo’n negenhonderd leden aanwezig waren.

De leiding van de studentenvereniging ziet geen reden om de deuren te sluiten als gevolg van de besmettingen en zegt tegen RTV Noord dat de vereniging zich heeft gehouden aan alle overheidsmaatregelen, zoals het vereisen van een negatieve testuitslag voor binnenkomst. Dat systeem van toegangsbewijzen is eerder ook al niet waterdicht gebleken. Zo traceerde de GGD Twente vorige week 110 besmettingen na een feest in een discotheek in Enschede.

De corona-uitbraken volgen op coronaversoepelingen voor de horeca die ongeveer een week geleden zijn doorgevoerd. Sinds 26 juni hoeven horecazaken niet meer verplicht op een bepaald tijdstip dicht en is de mondkapjesplicht opgeheven. Ook geldt niet meer een maximumaantal bezoekers, mits de aanwezigen anderhalve meer afstand kunnen houden. Verder vinden sinds kort weer grotere feesten plaats via het Testen voor Toegang-beleid.

Lees ook: Ook bij een hoge vaccinatiegraad blijven er risico’s, hoe kan een vierde golf voorkomen worden?

Johnson: ‘Freedom Day’ in Engeland waarschijnlijk op 19 juli

Engeland gaat per 19 juli waarschijnlijk van het slot. Op deze zogenoemde Freedom Day zullen de meeste coronabeperkingen in het land worden opgeheven, waaronder de mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes en de afstandsregel. Dat heeft premier Boris Johnson maandag in een persconferentie aangekondigd, hoewel het definitieve besluit op 12 juli wordt genomen, aldus The Guardian. De versoepelingen gelden niet voor Wales, Noord-Ierland en Schotland, die hun eigen coronabeleid voeren.

Hoewel de autoriteiten rekening houden met een toename van het aantal positieve tests als gevolg van de versoepelingen, leiden besmettingen door de hoge vaccinatiegraad naar verwachting minder snel dan voorheen tot overvolle ziekenhuizen. Uit officiële cijfers blijkt dat 86 procent van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk één coronaprik heeft gehad, 64 procent is volledig gevaccineerd.

De Britse regering heeft bij de keuze voor wel of niet versoepelen vermoedelijk rekening gehouden met de conclusies van recente studies van de Britse volksgezondheidsorganisatie Public Health England. Daaruit rijst het beeld dat de in het Verenigd Koninkrijk beschikbare vaccins ook prima beschermen tegen symptomen van de Deltavariant van het coronavirus (voorheen de Indiase variant genoemd), en voor meer dan 90 procent tegen ziekenhuisopname. Er waren geen gegevens over de bescherming tegen overlijden door de Deltavariant.

Sinds begin juni neemt het aantal positieve tests in het Verenigd Koninkrijk weer toe, waardoor de Britse regering diezelfde maand besloot om Freedom Day met vier weken uit te stellen.

Lees ook: Deltavariant grijpt nog om zich heen, maar Johnson wil dat Britten ‘leren leven met virus’

Premier Boris Johnson onderweg naar de persconferentie maandag. Foto Daniel Leal/Olivas/AFP

Tijdens pandemie meer meldingen van kinderen die handalcohol drinken

Vorig jaar is het aantal meldingen van kinderen die per ongeluk handalcohol dronken flink toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Ook was er in 2020 een stijging van het aantal spatincidenten, waarbij mensen desinfectiemiddel in hun ogen kregen. Dat meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) maandag in een jaarverslag.

In 2020 kreeg het NVIC in totaal 552 meldingen van „blootstellingen van mensen aan handdesinfectiemiddelen”, terwijl dat er normaal gemiddeld 107 per jaar zijn. „Mensen gingen thuiswerken, moesten anderhalve meter afstand houden en vaak hun handen schoonmaken met handalcohol”, schrijft het informatiecentrum. Daardoor waren er ook vaker incidenten met desinfectiemiddelen. In de helft van de gevallen betrof het kinderen tussen de nul en vier jaar oud. Een hoge inname van handalcohol kan tot vergiftiging leiden.

Vitamines en drugs
Ook het aantal meldingen over per ongeluk ingenomen multivitaminepreparaten steeg afgelopen jaar. Veel mensen sloegen die groots in, omdat op internet verhalen circuleerden dat die zouden helpen tegen Covid-19. „Kleine kinderen konden hierdoor vaker per ongeluk snoepen van de kleurige tabletten en capsules”, aldus het NVIC. Het aantal meldingen steeg van gemiddeld 450 per jaar naar 580. „Er werd geen effect gezien op het aantal meldingen over vitamine D.”

Het informatiecentrum registreerde verder meer recreatief gebruik van lachgas en de drugs 3-MMC en ketamine. Het aantal bedrijfsongelukken met chemische stoffen daalde in 2020 juist. De organisatie ontving vorig jaar in totaal 47.235 telefonische informatieverzoeken over vergiftigingen bij 34.093 mensen en 9.056 dieren.

Foto Rob Engelaar / Hollandse Hoogte

Gezondheidsraad: prik van Pfizer/BioNTech na eerste prik AstraZeneca kan

Mensen die een eerste prik met het vaccin van AstraZeneca hebben gehad, kunnen als tweede dosis het vaccin van BioNTech/Pfizer krijgen. Dat staat in een maandag gepubliceerd advies van de Gezondheidsraad. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de raad gevraagd om te beoordelen in hoeverre het mogelijk is om twee verschillende vaccins te combineren.

De Gezondheidsraad baseert zich voornamelijk op de eerste resultaten van een nieuw onderzoek, dat afgelopen week werd gepubliceerd. Daarin kregen vierhonderd deelnemers ofwel twee dosis van hetzelfde vaccin, ofwel een combinatie van eerst AstraZeneca en dan BioNTech/PFizer, of omgekeerd. Een eerste dosis AstraZeneca en een tweede dosis BioNTech/Pfizer leidde tot minstens evenveel antistoffen als bij een dubbele dosis AstraZeneca. In sommige gevallen leidde de combinatie zelfs tot hogere niveaus. Wel leidde een combinatie vaker tot lichte bijwerkingen zoals vermoeidheid, koorts en spierpijn.

Een eerste dosis van Pfizer/BioNTech en een tweede dosis van AstraZeneca leidde tot minder antistoffen dan bij een dubbele dosis Pfizer/BioNTech. Die volgorde raadt de Gezondheidsraad op dit moment dan ook niet aan. Combinaties met het vaccin van Moderna worden nog onderzocht. Het Janssen-vaccin maakt geen deel uit van de beoordeling van de Raad omdat daarbij één prik volstaat.

Foto David van Dam

Voornamelijk ouderen en kwetsbaren overleden na coronaprik

Van de 3,7 miljoen mensen die tot medio april werden gevaccineerd tegen het coronavirus, zijn er 257 in de dagen of weken na hun prik overleden. Dat staat in een maandag gepubliceerd overzicht van Lareb, dat meldingen over bijwerkingen van vaccins bijhoudt. In vrijwel alle gevallen waarover voldoende informatie beschikbaar is, lijkt het coronavaccin niet de (directe) doodsoorzaak te zijn. Ook na 15 april registreerde Lareb sterfgevallen, maar die zijn nog minder uitgebreid geanalyseerd.

Onder de sterfgevallen zaten 200 mensen van 80 jaar en ouder. Bij 128 meldingen ligt het „voor de hand” dat het overlijden een andere oorzaak dan de inenting had. Bij 42 sterfgevallen is het mogelijk dat een al fragiele gezondheid werd verslechterd door bijwerkingen zoals koorts of misselijkheid. Eén melding in deze periode heeft te maken met de combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes, waar in Nederland inmiddels vier sterfgevallen van bekend zijn. Over de overige meldingen had Lareb niet genoeg informatie om iets te zeggen over de doodsoorzaak.

Van de gemelde sterfgevallen kregen er 213 het vaccin van Pfizer en BioNTech toegediend. Dat hoge aantal is te verklaren doordat dit vaccin het meest wordt toegediend in Nederland. Het is bovendien het middel waar ouderen voornamelijk mee zijn ingeënt. De overige overlijdens kwamen na een vaccinatie met Moderna (27 sterfgevallen) en AstraZeneca (13). Bij vier sterfgevallen is onbekend waarmee zij werden geprikt. Het vaccin van Janssen werd in die periode nog niet toegediend.

Stijgende prijzen voor vluchten Australië, Noorwegen stelt versoepelingen uit

Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland.

 • De ticketprijzen voor vluchten naar Australië zijn afgelopen weekend flink gestegen na de aangekondigde aanscherpingen van de coronamaatregelen op vrijdag. Dat melden Australische media maandag. Premier Scott Morrison kondigde vrijdag aan dat het land per 14 juli tijdelijk 50 procent minder buitenlandse reizigers zal toelaten, van wekelijks zesduizend buitenlanders tot slechts drieduizend. Sindsdien zijn sommige ticketprijzen vervijfvoudigd. De prijs voor een enkele vlucht van Londen naar Sydney op het boekingsplatform Webjet steeg binnen enkele dagen van ruim 5.000 Australische dollar (grofweg 3.000 euro) naar ruim 36.000 Australische dollar (zo’n 22.000 euro). Met de aangescherpte maatregelen wil de Australische regering de verspreiding van de besmettelijkere Deltavariant (ook wel bekend als de Indiase variant) beperken.
 • Noorwegen heeft eerder aangekondigde coronaversoepelingen met ten minste een maand uitgesteld vanwege zorgen over de verspreiding van de Deltavariant. Dat heeft premier Erna Solberg maandag gezegd in een persconferentie, schrijven Noorse media. Concreet houdt het uitstel in dat het maximumaantal bezoekers thuis blijft gehandhaafd en dat ook beperkingen blijven gelden voor deelname aan recreatieve sporten. Solberg zei te vrezen dat de Deltavariant een vierde infectiegolf zal veroorzaken onder niet-gevaccineerde Noren. Volgens officiële cijfers is bijna twee derde van de volwassenen in Noorwegen één keer geprikt met een Covid-19-vaccin, 37 procent is volledig gevaccineerd.
 • Op het Afrikaanse continent zijn afgelopen week iedere dag gemiddeld ruim 36.000 positieve tests geregistreerd. Dat is een recordaantal op het continent sinds de uitbraak van de pandemie, meldt persbureau AFP maandag op basis van officiële rapporten. Met gemiddeld 36.141 dagelijkse positieve coronatests van 28 juni tot en met 4 juli zijn de aantallen die tijdens de vorige piek in januari werden waargenomen, overschreden. Het aantal geregistreerde coronabesmettingen op het continent stijgt al zes weken, met name in Zimbabwe, Tunesië en Zuid-Afrika. Ruim de helft van alle nieuwe gevallen die afgelopen week in Afrika zijn vastgesteld, zijn terug te voeren naar die landen.

Reizigers op Sydney International Airport in Australië. Foto Steven Saphore/Reuters

RIVM registreert 1.545 positieve coronatests

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 1.545 meldingen van positieve coronatests geregistreerd. Er is één melding van een sterfgeval door Covid-19. Het betekent niet dat deze persoon in de afgelopen 24 uur is overleden. Sterfgevallen worden soms met enige vertraging gemeld bij het RIVM.

Nadat het aantal besmettingen al weken terugliep, loopt het sinds begin juli weer langzaam op. Afgelopen zaterdag lag het aantal voor het eerst sinds twee weken boven de duizend.

Lees ook: Ook bij een hoge vaccinatiegraad blijven er risico’s, hoe kan een vierde golf voorkomen worden?

Toename opgenomen coronapatiënten, IC-opnames weer boven de 100

Het aantal in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten is toegenomen. Het gaat nu om 236 patiënten, 11 meer dan een dag eerder. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Alle 11 nieuwe patiënten belandden op de intensive care, waarmee daar nu 110 mensen met Covid-19 zijn opgenomen. Zondag lagen juist voor het eerst sinds september minder dan honderd coronapatiënten op de IC. Op de reguliere afdelingen bleef het aantal patiënten gelijk, op 126.

Urker vissers kunnen zaterdag zonder afspraak Janssen-prik halen

De GGD Flevoland opent zaterdag een speciale vaccinatielocatie voor vissers uit Urk. Dat meldt dagblad De Stentor. De gezondheidsdienst verwacht maximaal zo’n zeshonderd vissers.

Die dag wordt speciaal voor de vissers een sporthal gereserveerd. Omdat vissers meestal op zee zitten, is het volgens de GGD voor hen lastig om een prikafspraak te maken. Zaterdag kunnen vissers daarom eenmalig zonder afspraak terecht voor een inenting met het vaccin dat is ontwikkel door farmaceut Janssen. Van dat vaccin is maar één prik nodig, zodat ze niet terug hoeven komen voor een tweede afspraak. Om gevaccineerd te worden hoeven de vissers alleen hun identiteitsbewijs mee te nemen.

De vaccinatiebereidheid op Urk is relatief laag. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat nog geen 60 procent (pdf) van de inwoners van het vissersdorp een inenting tegen het coronavirus heeft gehad. Voor het grootste gedeelte van Nederland varieert dit percentage van 75 tot boven de 85 procent.

Jongeren uit 2006 kunnen afspraak maken voor vaccinatie

Jongeren die in 2006 zijn geboren, kunnen sinds maandagochtend een afspraak maken voor een vaccinatie. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendgemaakt. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech, zoals iedereen onder de 18 jaar.

Het inplannen van een afspraak kan telefonisch of via coronavaccinatie-afspraak.nl. Er zijn ruim 192.000 mensen geboren in 2006, zij krijgen vanaf woensdag een fysieke uitnodiging thuisgestuurd. Tieners vanaf 16 jaar mogen zelf beslissen of ze zich laten vaccineren. Jongeren vanaf twaalf jaar besluiten dat samen met hun ouders.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge 👋 2️⃣0️⃣0️⃣6️⃣, jullie zijn aan de beurt!
🕙 Rond 10:00 uur maak je je vaccinatie-afspraak.
🗓 #PlanDePrik bij voorkeur online:
👉 https://t.co/atuKEXyXpm
☎️ Of bel: 0800-7070
📣 En zegt het voort! https://t.co/Ha2JSXTmKe

President Venezuela stelt ultimatum aan Covax, besmettingen lopen op in Zuid-Korea

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

 • President Nicolás Maduro van Venezuela heeft een ultimatum gesteld aan het internationale Covax-programma, dat vaccins uitdeelt aan armere landen. Dat melden Venezolaanse media. Volgens Maduro heeft het land 120 miljoen dollar (101 miljoen euro) betaald zonder daar iets voor terug te krijgen. De laatste vier betalingen die Venezuela heeft gedaan, werden geblokkeerd door de Zwitserse bank UBS vanwege de economische sancties die zijn opgelegd aan het Latijns-Amerikaanse land. Maduro wil de vaccins en anders zijn geld terug, zei hij op staatstelevisie.
 • Zuid-Korea heeft maandag 711 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, het hoogste aantal sinds januari. Al drie dagen op rij komt het aantal positieve tests boven de 700 uit, meldt persbureau AP. De besmettingen worden vooral geregistreerd in en rond de hoofdstad Seoul. Premier Kim Bu-gyeom heeft zondag opgeroepen om waakzaam te blijven en de voorzorgsmaatregelen beter in acht te nemen. De regering was van plan om de geldende coronamaatregelen begin juli te versoepelen, maar door de stijging van het aantal besmettingen is dat tot nader order uitgesteld.
 • Het Portugese eiland Madeira gaat ook mensen toelaten die zijn ingeënt met een vaccin dat niet is goedgekeurd door de Europese Unie, meldt Reuters maandag. De EU heeft nu alleen de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson goedgekeurd. Dat zijn ook de enige vaccins die gelden voor het certificaat waarmee EU-inwoners kunnen reizen deze zomer. Madeira, dat een autonome regering heeft, gaat ook mensen die zijn gevaccineerd met bijvoorbeeld het Chinese Sinovac of het Indiase Covaxin toelaten. Het besluit komt na kritiek op de EU dat Covishield niet op de lijst staat voor het certificaat. Dat is een versie van AstraZeneca die is geproduceerd in India. Ongeveer vijf miljoen Britten zouden daarmee zijn gevaccineerd. Zij zijn een belangrijke bron van inkomsten voor het toerisme op het eiland.

President Nicolás Maduro van Venezuela wil vaccins zien en anders zijn geld terug. Foto EPA/Miraflores

NS laat alle nachttreinen vanaf maandag weer rijden

NS hervat vanaf vandaag de dienstregeling voor het nachtnet. Door de coronamaatregelen reden vanaf 19 oktober op de trajecten Amsterdam-Haarlem, Utrecht-Amersfoort, Nijmegen-Utrecht en Rotterdam-Eindhoven-Utrecht lange tijd geen uitgaanstreinen. In de Randstad zijn tijdens de lockdowns de reguliere nachttreinen wel blijven rijden.

Nu er recent versoepelingen van de coronamaatregelen zijn ingevoerd, vindt de vervoerder het tijd om opnieuw alle nachttreinen te laten rijden. „Er zijn nu ook in de weekenden weer mogelijkheden voor mensen om uit te gaan, daarom willen we mensen hiermee tegemoetkomen”, laat een woordvoerder van NS weten. De dienstregeling van NS is hiermee bijna terug op het oude niveau, alleen extra spitstreinen rijden nog niet. Daar is het volgens de woordvoerder tijdens de spits nog niet druk genoeg voor in het openbaar vervoer. Hij verwacht dat de extra spitstreinen pas na de zomerperiode hun rentree op het spoor zullen maken.

Het nachtnet wordt vooral gebruikt door mensen in het uitgaansleven. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Motorvoertuigen reden vorig jaar bijna 17 procent minder kilometers

Gemotoriseerde voertuigen reden vorig jaar 16,6 procent minder kilometers dan het jaar ervoor. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de coronacrisis werd vorig jaar een stuk minder gereisd.

Nederlandse motorvoertuigen legden vorig jaar bij elkaar 126,7 miljard kilometer af in het binnen- en buitenland, tegenover 151,8 miljard kilometer een jaar eerder. De grootste daling van het aantal afgelegde kilometers was zichtbaar bij bussen (een afname van 24,9 procent ten opzichte van 2019). Bij personenauto’s bedroeg de afname 19,7 procent.

Een luchtfoto van de A1 in maart vorig jaar. Vanwege de coronacrisis reisden Nederlanders veel minder.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws op zaterdag 3 en zondag 4 juli:

  De premier van Luxemburg Xavier Bettel, bij wie vorige week een coronabesmetting werd vastgesteld, is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Hij zal daar medische onderzoeken ondergaan, maar het is niet bekend hoe hij eraan toe is.

  Voor het eerst sinds september liggen er minder dan honderd coronapatiënten op de intensive care. Op de IC’s werden zondagmiddag 99 mensen verzorgd als gevolg van het coronavirus. Daarnaast lagen 126 andere coronapatiënten op reguliere afdelingen. Het RIVM kreeg tussen zaterdag- en zondagmiddag 1.239 meldingen van positieve coronatests en geen meldingen van sterfgevallen.

  Suriname laat reizigers toe die volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Tussen het behalen van de laatste prik en binnenkomst moet minimaal twee weken zitten. Deze mensen hoeven ook niet meer in quarantaine, aldus de Surinaamse autoriteiten.

  Op Java en Bali gelden sinds zaterdag strenge coronamaatgregelen na oplevingen van het coronavirus. De politie heeft op de Indonesische eilanden meer dan vierhonderd controleposten opgezet om te zorgen dat inwoners thuis blijven tot zeker 20 juli. Veel nieuwe besmettingen zouden zijn veroorzaakt door de besmettelijkere Deltavariant van het virus.

Lees hier het blog van zaterdag 3 en zondag 4 juli terug