Zware lockdown in Indonesië na nieuwe coronagolf

De straten in hoofdstad Jakarta zijn leeg vanwege de lockdown in de stad.
De straten in hoofdstad Jakarta zijn leeg vanwege de lockdown in de stad. Foto Bay Ismoya/AFP

Op de Indonesische eilanden Java en Bali zijn sinds zaterdag strenge coronamaatregelen van kracht. De politie heeft meer dan vierhonderd controleposten opgezet om ervoor te zorgen dat inwoners thuis blijven tot minstens 20 juli, melden internationale persbureaus zaterdag. Verder zijn restaurants en werkplaatsen weer gesloten en zijn er weer strengere regels voor reizigers; zo is Bali weer volledig gesloten voor buitenlandse toeristen.

Een nieuwe coronagolf trekt door Indonesië, en die is volgens Indonesische media besmettelijker en dodelijker dan voorheen. De nieuwe besmettingen zouden vooral afkomstig zijn van de Deltavariant. De afgelopen twaalf dagen was er op acht dagen een nieuw record. Op vrijdag werden er 25.830 positieve tests gemeld, blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University.

Lees ook: In voorstad Jakarta liggen coronapatiënten op de stoep aan het infuus

De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi was donderdag in Nederland. Hier sprak zij onder meer met demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66). Kaag beloofde toen om 3 miljoen coronavaccinaties naar Indonesië te sturen. Dat meldden beide ministers op Twitter. Om welke fabrikant het hierbij gaat, is onbekend. Vrijdag heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur 4 miljoen coronavaccinaties van Moderna beloofd aan de Indonesische minister.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 3 en 4 juli