In beeld

Minder plastic soep door verbod op wegwerpplastic

Het EU-verbod op wegwerpplastic gaat op zaterdag 3 juli in, waardoor onder meer plastic rietjes, bestek en borden verboden zijn. Dergelijke voorwerpen, en ook de kleinere deeltjes microplastics, komen terecht in de zeeën en oceanen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de schadelijke impact van deze vervuiling - zoals door de wetenschappers in de foto's hieronder. Zij bestuderen middels een speciale opstelling aan het wateroppervlak hoe het ecosysteem van de Zwarte Zee reageert op het plastic afval, en nemen monsters om de de waterkwaliteit te analyseren.
De Europese Unie verbiedt vanaf zaterdag 3 juli officieel wegwerpplastic. Daardoor zijn onder meer plastic rietjes, borden en bestek niet meer te koop in de supermarkt en ontvangen bezoekers van horeca dit soort artikelen niet meer bij hun maaltijd. Plastic afval wordt nu nog veelvuldig gevonden op Europese stranden.
Sebnem Coskun/Anadolu Agency / Getty Images
Volgens de EU vormen de tien meest voorkomende plastic voorwerpen samen met vistuig maar liefst 70 procent van al het zwerfafval in zeeën die bij de EU horen. De tien meest voorkomende producten zijn: wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes, ballonstokjes, drinkbekers, sigarettenpeuken, plastic zakken en verpakkingen van vochtige doekjes en menstruatieartikelen.
Sebnem Coskun/Anadolu Agency / Getty Images
Naar de plastic soep in de oceaan wordt al langer onderzoek gedaan. Een voorbeeld hiervan is een researchgroep die kijkt naar de interactie van onderwaterdieren met plastic in de zee. Ook zijn er onderzoekers aan de Wageningen Universiteit die de herkomst van afval uit de zee proberen te achterhalen.
Sebnem Coskun/Anadolu Agency / Getty Images
De EU verbiedt nog niet alle meest voorkomende plastic wegwerpartikelen. Op verpakkingen van bijvoorbeeld sigaretten met filter, op sanitaire producten of op drinkbekers wordt een waarschuwing geplaatst. Die wijst de gebruiker erop aan dat zwerfafval schadelijk is voor het milieu en geeft aan in welke afvalbak het hoort.
Sebnem Coskun/Anadolu Agency / Getty Images
Bij andere plastic producten wil de EU ervoor zorgen dat burgers zich bewust zijn van de gevolgen van plastic. Daarmee hoopt de EU gebruik van de producten te verminderen. Verder wil het Europese Parlement ook actie ondernemen tegen spooknetten, in de zee achtergelaten visnetten.
Sebnem Coskun/Anadolu Agency / Getty Images
Daarnaast moeten producenten steeds meer meebetalen met het opruimen van hun eigen plastic artikelen. Vanaf 2023 moeten producenten van bijvoorbeeld sigaretten en drinkbekers helpen bij het opruimen hiervan.
Sebnem Coskun/Anadolu Agency / Getty Images
De EU heeft als doel gesteld om voor het eind van 2025 zo'n 77 procent van alle plastic flessen gescheiden in te zamelen. Dit moet 90 procent zijn in 2029. Ook moet vanaf 2025 minstens 25 procent van de plastic PET-flessen worden gerecycled.
Sebnem Coskun/Anadolu Agency / Getty Images
Met al deze maatregelen wil de EU ervoor zorgen dat plastic producten minder kwalijke impact hebben op het milieu en de leefomgeving van de mens.
Sebnem Coskun/Anadolu Agency / Getty Images
In het Europese Parlement stemden 571 Europarlementariërs voor het verbod van wegwerpplastic en 53 tegen.
Sebnem Coskun/Anadolu Agency / Getty Images
Uiteindelijk wil de EU met deze maatregelen ook het aantal microplastics in de zee verminderen. Dit komt bijvoorbeeld voort uit het wassen van synthetische materialen, maar vooral doordat grotere plastic voorwerpen, zoals flesjes of visnetten, uit elkaar vallen.
Sebnem Coskun/Anadolu Agency / Getty Images
Uit onderzoek van de Verenigde Naties in 2017 bleek dat er maar liefst 51 biljoen deeltjes aan microplastic in de zeeën zitten. Zeedieren krijgen deze deeltjes binnen. Via de voedselketen kan dit microplastic vervolgens weer in de mens terechtkomen. Het effect hiervan op mensen is nog niet bekend.
Sebnem Coskun/Anadolu Agency / Getty Images
De Europese Commissie wil een verbod van het toevoegen van deze microplastics aan bijvoorbeeld wasmiddelen en cosmetica. Of en wanneer deze wetgeving er komt, is nog niet duidelijk.
Sebnem Coskun/Anadolu Agency / Getty Images