‘Leave those kids alone’: enkele honderden demonstreren tegen vaccineren van kinderen

Demonstranten tijdens een protestactie van onder andere Viruswaarheid op het Malieveld. Tijdens de actie werd geprotesteerd tegen het dragen van mondkapjes en het testen en vaccineren van kinderen.
Demonstranten tijdens een protestactie van onder andere Viruswaarheid op het Malieveld. Tijdens de actie werd geprotesteerd tegen het dragen van mondkapjes en het testen en vaccineren van kinderen. Foto Koen van Weel/ANP

Op het Malieveld in Den Haag hebben zaterdagmiddag honderden mensen gedemonstreerd tegen het coronabeleid van het kabinet. Ze kwamen samen onder de noemer ‘Bescherm de kinderen’: zij zijn tegen het vaccineren en testen van kinderen. Eerder deze week werd het mogelijk voor jongeren onder de achttien om zich aan te melden voor een coronavaccinatie. De Gezondheidsraad publiceerde eind juni daarover een advies, nadat lang werd gediscussieerd over het vaccineren van tieners.

De betoging was eerder aangekondigd door meerdere protestgroepen die zich mengen in het debat over het coronabeleid. Onder meer Viruswaarheid, Police for Freedom en Nederland in Verzet hadden mensen opgeroepen naar Den Haag te komen. Het protest duurde van 15.00 tot 17.00 uur. Persbureau ANP schrijft dat rond de locatie veel politie aanwezig was, maar de middag is rustig verlopen.

Lees ook: Het vaccineren van tieners helpt bij het voorkomen van een vierde golf, zegt het RIVM. Mits driekwart van de 12- tot 18-jarigen zich laat vaccineren, dus de hoop is op deze jongeren gevestigd

Persbureau ANP schrijft dat volgens een woordvoerder Den Haag eerder had besloten geen muziek toe te staan, om te voorkomen dat aanwezigen zouden dansen of te dicht bij elkaar zouden komen en zo coronaregels zouden overtreden. Ook was er, in tegenstelling tot de reeks aan betogingen tegen het coronabeleid die eerder plaatsvonden, geen podium op het Malieveld voor toespraken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 3 en 4 juli