Kritiek van Van Gaal op Oranje: ‘veredeld stelletje sterren’

Sarina Wiegman ontving zaterdag uit handen van Louis van Gaal de prijs voor Best FIFA Women's Coach 2020. Van Gaal sprak tijdens het evenement kritisch over het mannenelftal.
Sarina Wiegman ontving zaterdag uit handen van Louis van Gaal de prijs voor Best FIFA Women's Coach 2020. Van Gaal sprak tijdens het evenement kritisch over het mannenelftal. Foto Olaf Kraak/ANP

Scherpe kritiek van voormalig bondscoach Louis van Gaal op het uitgeschakelde Oranje: hij omschreef de ploeg zaterdagmiddag als een „veredeld stelletje sterren”. Die bewoording gebruikte hij tijdens zijn speech bij de laatste training van de vrouwenvoetbalploeg, die binnenkort afreist naar Tokio voor de Olympische Spelen. De speelsters van Sarina Wiegman kwamen voor dat ‘uitzwaaimoment’ samen in Zeist.

Van Gaal was daar om prijzen van de FIFA - van het gala van vorig jaar - uit te reiken aan de bondscoach en aan spits Vivianne Miedema. In zijn speech hamerde Van Gaal op het belang van een teamgevoel, en hij vergeleek de indruk die hij naar eigen zeggen heeft van de Oranje-leeuwinnen, met zijn visie op de mannenploeg:

„Kijk nu eens naar het Europees kampioenschap heren. Dan zie je dat een veredeld stelletje sterren het niet kunnen. En ik heb altijd onder Sarina gezien dat er een team stond dat voor elkaar door het vuur gaat. Dus zorg ervoor dat je als team met jullie coach naar de Olympische Spelen gaat om daar goud te halen. Veel succes.”

De naam van Van Gaal, die tussen 2000 en 2001 en van 2012 tot en met 2014 bondscoach was van Oranje, is in de afgelopen dagen gevallen in discussies over de mogelijke opvolger van de vertrokken Frank de Boer. De trainer zelf heeft vooralsnog niet direct gereageerd op de kwestie; maar uit deze woorden klinkt niet bepaald interesse voor de positie door.

Een andere trainer, Henk ten Cate, heeft expliciet laten weten niet beschikbaar te zijn voor de functie van bondscoach van het Nederlands elftal. „Nico-Jan Hoogma mag me zeker een keer bellen. Niet voor de functie van bondscoach, maar om namens de KNVB eindelijk een keer excuses te maken voor de karaktermoord, die de voetbalbond in 2017 op me probeerde te plegen”, vertelde hij De Telegraaf in een zaterdag gepubliceerd interview. Daarmee hij refereerde aan een ruzie over de al dan niet beloofde baan die stamt uit 2017.

Lees ook deze aflevering van de EK-wisselcolumn De Steekpass: Terug naar de vergaalde glorie? Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De laatste twee kwartfinales, met de Engelsen als favoriet