In het buitenland: artsen vrezen Engelse ‘Freedom Day’, weer een record in Rusland

Enkele ontwikkelingen in het buitenland:

  • De Engelse ‘Freedom Day’, het volledige versoepelen van de coronamaatregelen, zit veel artsen niet lekker. De British Medical Association, de artsenvakbond, heeft de Britse regering zaterdag opgeroepen om niet alle beperkingen op te heffen op de 19e van deze maand. De organisatie laat weten te vrezen voor een opleving van Covid-19 en ze pleit daarom voor de handhaving van de mondkapjesplicht en hernieuwde aandacht voor het goed ventileren van ruimtes. De afgelopen dagen is al sprake van stijgende cijfers, onder meer door de Deltavariant. ‘Freedom Day’ werd al eerder met vier weken uitgesteld. Premier Boris Johnson bevestigde maandag aan Britse media dat de meeste beperkingen in Engeland op 19 juli eindigen, maar later in de week voegde hij daaraan toe dat er toch nog enkele voorzorgsmaatregelen van kracht zouden moeten blijven.
  • Rusland noteerde zaterdagochtend, voor de vijfde dag op rij, een hoogste dagtotaal coronadoden. Internationale persbureaus brengen de cijfers van de nationale gezondheidsautoriteiten: er zijn tussen vrijdag en zaterdag 697 sterfgevallen gemeld. Er zijn 24.439 nieuwe gevallen bekend. Dinsdag werd bekend dat het niet zal lukken om voor de herfst de beoogde 60 procent van de bevolking in te enten tegen het virus. Dat het vaccinatieprogramma een stuk langzamer verloopt dan verwacht, is volgens de autoriteiten een belangrijke reden voor de stijgende cijfers.
  • In de Amerikaanse staat Californië worden dieren van de Oakland Zoo ingeënt. Dat heeft de dierentuin vrijdagavond bekendgemaakt. Onder meer tijgers, zwarte beren, en fretten hebben inmiddels een eerste prik ontvangen met een middel dat is ontwikkeld door een farmaceutisch bedrijf dat zich richt op diergezondheid. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft dat middel vooralsnog goedgekeurd voor experimenteel gebruik; nu kunnen dierentuinen een verzoek ervoor indienen. Er zouden zo’n 11.000 doses van het experimentele middel voorhanden zijn. Het vaccin voor de dieren werd eerder toegediend aan gorilla’s van een dierentuin in San Diego, waar zich een uitbraak voordeed. Het bestuur van de dierentuin in Oakland laat weten te denken dat met een vaccin de dieren nog beter beschermd kunnen worden tegen Covid-19.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 3 en 4 juli