EK-voetbalblog

Teruglezen: Denemarken en Engeland naar halve finale EK

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag worden de twee laatste kwartfinales gespeeld: Tsjechië – Denemarken en Oekraïne – Engeland.

Engeland laat weinig heel van Oekraïne

Engeland heeft zich zaterdagavond overtuigend geplaatst voor de halve finales van het EK. In Rome won de ploeg met 4-0 van Oekraïne. Het was de enige wedstrijd die de Engelsen buiten eigen land hoefden te spelen. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate speelde de drie wedstrijden in de groepsfase, én de achtste finale tegen Duitsland, allemaal in Londen. Ook de halve finales en de finale zijn toegekend aan Wembley.

Engeland speelt woensdagavond in de halve finale tegen Denemarken, dat eerder op de avond met 2-1 had gewonnen van Tsjechië. Het is voor het eerst sinds 1996 dat de Engelsen in de halve finale van het EK staan. De andere halve finale gaat tussen Italië en Spanje. Dat duel wordt dinsdagavond op Wembley gespeeld. De aftrap van beide wedstrijden is om 21 uur.

Engeland had zaterdagavond geen kind aan Oekraïne, in het Olympisch Stadion van Rome. De Oekraïeners, die eerder in het toernooi met 3-2 hadden verloren van Nederland, in de groepsfase, werden op alle fronten afgetroefd. Harry Kane gleed al na vier minuten spelen de 1-0 binnen, na een mooie pass van Raheem Sterling.

In de tweede helft liepen de Engelsen verder weg. Eerst kopte Harry Maguire vlak na rust de 2-0 binnen, snel gevolgd door de tweede goal van Kane (3-0), ook uit een kopbal. Na iets meer dan een uur spelen werd het zelfs 4-0, door opnieuw een kopbal, dit keer van Jordan Henderson. Daarna was de wedstrijd gespeeld. Engeland wisselde veelvuldig, om krachten te sparen voor de laatste fase van het toernooi.

Harry Kane scoorde voor de Engelsen het derde doelpunt met het hoofd. Foto Ettore Ferrari/AFP

Denemarken stoomt door naar halve finales

Denemarken heeft zich geplaatst voor de halve finales van het EK. In Bakoe wonnen de Denen met 2-1 van Tsjechië, dat eerder in het toernooi verantwoordelijk was voor de uitschakeling van het Nederlands elftal. Het is voor het eerst sinds 1992 dat Denemarken de halve finales van het EK haalt. Dat jaar wonnen ze het toernooi, zeer verrassend.

Denemarken kwam tegen de Tsjechen al vroeg op voorsprong, Binnen vijf minuten was het 1-0, dankzij een goal van Thomas Delaney, die raak kopte uit een corner. Vlak voor rust verdubbelde Kasper Dolberg van dichtbij de score, na een prachtige voorzet vanaf de linkerflank van Joakim Maehle.

De Tsjechen kwamen vlak na rust terug dankzij Patrik Schick, die alweer zijn vijfde goal van het EK maakte (2-1). Maar ondanks wat kansen kwam Tsjechië niet meer langszij.

De Deense ploeg is bezig aan een opmerkelijke opmars tijdens dit toernooi. Drie weken geleden begon Denemarken het EK met het drama rond Christian Eriksen, die een hartstilstand kreeg tijdens de wedstrijd tegen Finland. Denemarken verloor vervolgens van Finland en België, en wist zich dankzij een overwinning op Rusland ternauwernood te plaatsen voor de achtste finales. Daarin werd Wales afgetekend verslagen: 4-1, mede dankzij twee goals van Dolberg.

De Denen spelen woensdag op Wembley in Londen de halve finale tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Engeland en Oekraïne, die zaterdagavond later wordt gespeeld.

Kasper Dolberg maakt het tweede doelpunt voor Denemarken tegen Tsjechië. Foto Dan Mullan/AP

Kritiek van Van Gaal op Oranje: ‘veredeld stelletje sterren’

Scherpe kritiek van voormalig bondscoach Louis van Gaal op het uitgeschakelde Oranje: hij omschreef de ploeg zaterdagmiddag als een „veredeld stelletje sterren”. Die bewoording gebruikte hij tijdens zijn speech bij de laatste training van de vrouwenvoetbalploeg, die binnenkort afreist naar Tokio voor de Olympische Spelen. De speelsters van Sarina Wiegman kwamen voor dat ‘uitzwaaimoment’ samen in Zeist.

Van Gaal was daar om prijzen van de FIFA - van het gala van vorig jaar - uit te reiken aan de bondscoach en aan spits Vivianne Miedema. In zijn speech hamerde Van Gaal op het belang van een teamgevoel, en hij vergeleek de indruk die hij naar eigen zeggen heeft van de Oranje-leeuwinnen, met zijn visie op de mannenploeg:

„Kijk nu eens naar het Europees kampioenschap heren. Dan zie je dat een veredeld stelletje sterren het niet kunnen. En ik heb altijd onder Sarina gezien dat er een team stond dat voor elkaar door het vuur gaat. Dus zorg ervoor dat je als team met jullie coach naar de Olympische Spelen gaat om daar goud te halen. Veel succes.”

De naam van Van Gaal, die tussen 2000 en 2001 en van 2012 tot en met 2014 bondscoach was van Oranje, is in de afgelopen dagen gevallen in discussies over de mogelijke opvolger van de vertrokken Frank de Boer. De trainer zelf heeft vooralsnog niet direct gereageerd op de kwestie; maar uit deze woorden klinkt niet bepaald interesse voor de positie door.

Een andere trainer, Henk ten Cate, heeft expliciet laten weten niet beschikbaar te zijn voor de functie van bondscoach van het Nederlands elftal. „Nico-Jan Hoogma mag me zeker een keer bellen. Niet voor de functie van bondscoach, maar om namens de KNVB eindelijk een keer excuses te maken voor de karaktermoord, die de voetbalbond in 2017 op me probeerde te plegen”, vertelde hij De Telegraaf in een zaterdag gepubliceerd interview. Daarmee hij refereerde aan een ruzie over de al dan niet beloofde baan die stamt uit 2017.

Lees ook deze aflevering van de EK-wisselcolumn De Steekpass: Terug naar de vergaalde glorie?

Sarina Wiegman ontving zaterdag uit handen van Louis van Gaal de prijs voor Best FIFA Women’s Coach 2020. Van Gaal sprak tijdens het evenement kritisch over het mannenelftal. Foto Olaf Kraak/ANP

Welkom in dit blog

Tsjechië - Denemarken

  • #47
  • Kwartfinale
  • Bakoe (Azerbeidzjan)

Oekraïne - Engeland

  • #48
  • Kwartfinale
  • Rome (Italië)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vanavond de laatste kwartfinales, in Bakoe en Rome.

  • De enige Nederlanders op het veld in Bakoe zijn scheidsrechter Björn Kuipers en zijn assistenten. Tsjechië kan na de 2-0 overwinning op Oranje opnieuw vrijuit spelen, de nummer 40 van de FIFA-ranglijst is de laagst geklasseerde kwartfinalist en is op papier ook dit keer niet de favoriet. Maar met topscorer Patrik Schick (4 goals) in de gelederen zijn de Tsjechen wel een lastige tegenstander voor Denemarken, dat het eerste land in de geschiedenis van het EK kan worden dat de halve finale haalt na nederlagen in de eerste twee wedstrijden.
  • Voor het eerst dit toernooi speelt Engeland niet op Wembley. In het Olympisch Stadion van Rome moet de ploeg van bondscoach Gareth Southgate winnen van Oekraïne om weer terug te keren naar Londen, gastheer van de halve finales en de finale. De Engelsen kwamen op een EK pas één keer bij de laatste vier, in 1996 in eigen land. Voor de Oekraïners is de kwartfinale nieuw terrein, maar de ploeg van bondscoach Andrej Sjevtsjenko heeft helemaal niets te verliezen. Na nederlagen tegen Nederland en Oostenrijk en een zege op Noord-Macedonië haalde Oekraïne als zestiende en laatste land de knock-outfase. En in de extra tijd van de tweede helft van de verlenging werd Zweden in de achtste finale verslagen.
  • Het EK-blog van 2 juli: Spanje en Italië halvefinalisten.