Dylan Teuns wint eerste bergetappe, Van der Poel levert het geel in bij Pogacar

Tour de France Zaterdag moest het peloton onder meer over de Col de Romme en de Col de la Colombière. Pogacar sloeg in die laatste beklimmingen toe. De bergtrui is veroverd door Wout Poels.
Dylan Teuns kwam alleen over de streeo bij Le Grand-Bornard.
Dylan Teuns kwam alleen over de streeo bij Le Grand-Bornard. Foto Stephane Mahe/Reuters

De Sloveen Tadej Pogacar heeft de eerste Alpenrit in deze Tour de France benut om de leiderstrui te veroveren. De achtste etappe, van Oyonnax naar Le Grand-Bornand, werd zaterdag solo gewonnen door de Belg Dylan Teuns. Mathieu van der Poel, die voor de zesde dag in het geel startte, kwam op ruime achterstand binnen.

Pogacar, de winnaar van de Tour van vorig jaar, sloeg toe op de laatste drie cols. Hij reed vanuit de achtergrond naar voren. Van der Poel wist tot de tweede klim aan te klampen, maar staakte zijn verzet toen de Sloveen van UAE Team Emirates op die beklimming nog eens versnelde. Zo wist Pogacar meer renners uit een groep van achttien vluchters gemakkelijk te passeren, maar de Bahrein-renner Teuns hield zijn voorsprong. Achter hem sprintte de Spanjaard Ion Izagirre naar de tweede plaats, voor de Canadees Michael Woods en de nieuwe geletruidrager.

De etappe van zaterdag was zo’n 150 kilometer lang en voer over onder meer de Col de Romme en de Col de la Colombière. Over de bergachtige rit voltrok zich ook een verschuiving in het bergklassement van de Tour: de bolletjestrui is opnieuw in Nederlandse handen. Nadat eerder debutant Ide Schelling enkele dagen de bolletjestrui droeg, mag nu Wout Poels zich in die outfit hullen.

Van der Poel kwam twintig minuten na Teuns binnen. Aan de verzamelde sportpers heeft hij laten weten dat hij waarschijnlijk maandag, op de rustdag, een besluit neemt over zijn voortgang in de Tour: „Het is wel leuk in de Tour eigenlijk. Ik wou heel graag tot Parijs blijven, maar ik denk dat de ploeg dat liever niet heeft”, citeert persbureau ANP. Van der Poel mikt op goud in het mountainbiken op de Olympische Spelen. Zondag volgt een tweede bergrit, met aankomst in skioord Tignes.