Dodental ingestort flatgebouw Miami naar 24; gouverneur wil restanten snel slopen

Surfside Zaterdag werden twee doden onder het puin van het appartementencomplex gehaald; reddingswerkers borgen op vrijdag vier lichamen. Vanwege naderend noodweer wordt gesproken over de noodzaak de resten van het pand snel te slopen.
Reddingswerkers bij het ingestorte gebouw in Miami. Er zijn zorgen over de stabiliteit van de restanten van het complex, vooral gezien de naderende tropische storm Elsa.
Reddingswerkers bij het ingestorte gebouw in Miami. Er zijn zorgen over de stabiliteit van de restanten van het complex, vooral gezien de naderende tropische storm Elsa. Foto Miami-Dade Fire Department/Reuters.

Het dodental van het deels ingestorte flatgebouw in Miami is zaterdag opgelopen naar 24. Er zijn nog ruim 120 vermisten, zo is in de loop van de dag duidelijk geworden. Vrijdag had burgemeester Daniella Levine Cava van Miami-Dade County, de provincie waar Miami onder valt, op een persconferentie laten weten dat nog vier lichamen waren geborgen. Zij benadrukte dat er nog steeds gezocht wordt naar vermiste familieleden en geliefden.

Op zaterdag werd meer duidelijk over de sloop van de restanten van het pand. Volgens Cava is het contract daarvoor al getekend. Gouverneur Ron DeSantis van de staat Florida wil dat de sloop voltooid is voordat de tropische storm Elsa in het gebied aankomt; waarschijnlijk op dinsdag. „Als het gebouw wordt afgebroken, zal dit onze reddingswerkers beschermen omdat we niet weten wanneer het kan omvallen. En natuurlijk, met deze windstoten, zou dat anders een heel ernstig gevaar kunnen opleveren”, aldus DeSantis tijdens een persconferentie. „Het is onze missie dit zo snel mogelijk uit te voeren.” De kosten voor de werkzaamheden worden door de staat vergoed.

Volgens DaSantis zouden experts inschatten dat de sloop binnen 36 uur kan worden uitgevoerd, zodat de reddingswerkers slechts met „minimale werkonderbrekingen” te maken hebben. Er is nog geen officiële verklaring voor de datum, maar persbureau Reuters meldt zaterdagavond dat de sloop wellicht zondag al afgerond is.

Towers

Drie delen van de Champlain Towers South in het district Surfside in Miami stortten in de vroege uren van 24 juni kort na elkaar in. Teams van reddingswerkers uit enkele andere Amerikaanse staten zijn inmiddels gearriveerd op de rampplek om te helpen met het verwijderen van puin en de zoektocht naar de vermisten voort te zetten, meldde de lokale brandweer vrijdagavond. Ook is er een bergingsteam uit Israël aanwezig, omdat onder de vermisten veel Israëlische burgers zouden zijn. De zoektocht naar slachtoffers werd vrijdag korte tijd gestaakt, omdat ingenieurs dachten dat de delen van het gebouw die nog overeind staan niet stabiel waren.

Lees ook: Miami speurt naar overlevenden in berg puin - en zoekt antwoorden

De afgelopen dagen zijn verschillende gebouwen in hetzelfde gebied gecontroleerd. Daardoor werd vrijdag ook een ander gebouw – Crestview Towers, zo’n 8 kilometer bij de ingestorte flat vandaan – ontruimd, toen bleek dat de constructie en elektriciteitsaansluitingen onveilig waren. Het is het eerste geëvacueerde gebouw na de ineenstorting van het appartementencomplex in Surfside.