Denemarken stoomt door naar halve finales

Denemarken heeft zich geplaatst voor de halve finales van het EK. In Bakoe wonnen de Denen met 2-1 van Tsjechië, dat eerder in het toernooi verantwoordelijk was voor de uitschakeling van het Nederlands elftal. Het is voor het eerst sinds 1992 dat Denemarken de halve finales van het EK haalt. Dat jaar wonnen ze het toernooi, zeer verrassend.

Denemarken kwam tegen de Tsjechen al vroeg op voorsprong, Binnen vijf minuten was het 1-0, dankzij een goal van Thomas Delaney, die raak kopte uit een corner. Vlak voor rust verdubbelde Kasper Dolberg van dichtbij de score, na een prachtige voorzet vanaf de linkerflank van Joakim Maehle.

De Tsjechen kwamen vlak na rust terug dankzij Patrik Schick, die alweer zijn vijfde goal van het EK maakte (2-1). Maar ondanks wat kansen kwam Tsjechië niet meer langszij.

De Deense ploeg is bezig aan een opmerkelijke opmars tijdens dit toernooi. Drie weken geleden begon Denemarken het EK met het drama rond Christian Eriksen, die een hartstilstand kreeg tijdens de wedstrijd tegen Finland. Denemarken verloor vervolgens van Finland en België, en wist zich dankzij een overwinning op Rusland ternauwernood te plaatsen voor de achtste finales. Daarin werd Wales afgetekend verslagen: 4-1, mede dankzij twee goals van Dolberg.

De Denen spelen woensdag op Wembley in Londen de halve finale tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Engeland en Oekraïne, die zaterdagavond later wordt gespeeld.

Kasper Dolberg maakt het tweede doelpunt voor Denemarken tegen Tsjechië. Foto Dan Mullan/AP

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Denemarken verslaat Tsjechen (2-1), Engelsen favoriet tegen Oekraïne