De Jonge: tegen vaccinatie én tegen maatregelen, dat kan niet

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) heeft weinig begrip voor mensen die zich verzetten tegen de coronamaatregelen, maar zich ook niet willen laten vaccineren. Dat zegt hij in een zaterdag gepubliceerd interview met nieuwswebsite NU.nl.

„Mensen die zich niet willen laten prikken, willen ook niet terug naar de maatregelen. Maar zij maken de weg uit de crisis, het vaccineren, wel verdacht. Dat is heel raar. Het kan niet allebei”, zegt de minister daarover. Het weigeren van een vaccin noemt De Jonge „decadent”, omdat vaccinatie „het enige middel [is] dat ons uit deze crisis helpt” en veel mensen zich juist in laten enten uit solidariteit en om anderen te beschermen.

De minister vindt het moeilijk om niet te reageren op personen die complottheorieën verspreiden. „Ik heb een heleboel tweets niet verstuurd.” Ook zegt hij dat hij veel uitspraken die hij in de Tweede Kamer had willen doen uiteindelijk toch maar voor zichzelf heeft gehouden.

Toch negeert De Jonge niet alle „idiote ideeën”, al omschrijft hij de beslissing om wel of niet te reageren als een „dagelijks dilemma”. Hij vindt het „onbestaanbaar dat we dit soort feitenvrije onzin die sommige mensen te berde brengen onweersproken laten. Je hebt recht op je eigen mening, niet op je eigen feiten.” Tegelijkertijd snapt de minister dat sommige mensen ‘coronamoe’ zijn. Hij omschrijft dat als „een soort boosheid uit machteloosheid”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 3 en 4 juli