Laatste nieuws coronacrisis

Premier Luxemburg ter observatie naar ziekenhuis vanwege coronabesmetting

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC in het weekend van 3 en 4 juli het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag en zondag juli:

  De premier van Luxemburg Xavier Bettel, bij wie vorige week een coronabesmetting werd vastgesteld, is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Hij zal daar medische onderzoeken ondergaan, maar het is niet bekend hoe hij eraan toe is.

  Voor het eerst sinds september liggen er minder dan honderd coronapatiënten op de intensive care. Op de IC’s werden zondagmiddag 99 mensen verzorgd als gevolg van het coronavirus. Daarnaast lagen 126 andere coronapatiënten op reguliere afdelingen. Het RIVM kreeg tussen zaterdag- en zondagmiddag 1.239 meldingen van positieve coronatests en geen meldingen van sterfgevallen.

  Suriname laat reizigers toe die volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Tussen het behalen van de laatste prik en binnenkomst moet minimaal twee weken zitten. Deze mensen hoeven ook niet meer in quarantaine, aldus de Surinaamse autoriteiten.

  Op Java en Bali gelden sinds zaterdag strenge coronamaatgregelen na oplevingen van het coronavirus. De politie heeft op de Indonesische eilanden meer dan vierhonderd controleposten opgezet om te zorgen dat inwoners thuis blijven tot zeker 20 juli. Veel nieuwe besmettingen zouden zijn veroorzaakt door de besmettelijkere Deltavariant van het virus.

Volg hier het coronablog van 5 juli

Premier Luxemburg ter observatie naar ziekenhuis vanwege coronabesmetting

  Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:
 • De Luxemburgse premier Xavier Bettel is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Vorige week werd bekend dat hij positief getest was op het coronavirus, vlak na een EU-top in Brussel. Sindsdien zit hij in quarantaine en werkt vanuit huis. Het is niet bekend hoe Bettel eraan toe is. In het ziekenhuis zal hij meerdere medische onderzoeken ondergaan, zo schrijven Luxemburgse media. De premier heeft tot nu toe één AstraZeneca-vaccinatie ontvangen.
 • In Slowakije wordt vanaf komende vrijdag een quarantaineplicht van kracht voor niet-gevaccineerde binnenkomende reizigers. Dat heeft de regering zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau Belga. De plicht gaat gelden voor iedereen die het land binnenkomt. De quarantaine duurt veertien dagen, maar kan worden opgeheven als na vijf dagen een negatieve PCR-test kan worden getoond.
 • Niet-gevaccineerde Fransen moeten zo snel mogelijk een prik halen tegen het coronavirus. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran zondag op Twitter gezegd. Hij spreekt onder meer van een „race tegen de klok”. Hij waarschuwt dat Frankrijk gevaar loopt om in een vierde coronagolf terecht te komen door de besmettelijker Deltavariant die in het land om zich heen grijpt.
 • Twitter avatar olivierveran Olivier Véran Depuis 5j, le virus ne baisse plus, il réaugmente. A cause du variant delta qui est très contagieux. L’exemple anglais montre qu’une vague est possible dès la fin Juillet. Nous pouvons la limiter et en limiter l’impact sanitaire: gestes barrières, vaccin, tester/alerter/protéger

Ongeregeldheden rond ‘spontane’ demonstraties in Den Haag

Op verschillende plekken in Den Haag zijn zondag ‘spontane’ demonstraties ontstaan tegen onder meer de coronamaatregelen. Dat melden de politie en Omroep West. Op meerdere locaties ontstond een handgemeen tussen agenten en betogers.

Twitter avatar POL_DenHaag Politie Eenheid Den Haag In #DenHaag zijn groepen demonstranten op de been. Zij worden naar het #Malieveld begeleid, dat is door de burgemeester aangewezen voor deze onaangekondigde demonstratie. Door de ME is inmiddels opgetreden tegen een aantal mensen die zich niet aan aanwijzingen hielden.

De politie sommeerde demonstranten in de stad om naar het Malieveld te gaan. Sommige mensen verzetten zich daartegen, zeker één persoon is opgepakt wegens openbare geweldpleging. De Mobiele Eenheid is in actie gekomen tegen mensen die de instructies niet opvolgden.

Demonstratie in het centrum van Den Haag. Mensen moeten zich verwijderen van de politie. pic.twitter.com/I5WNGhllfL

— Maarten Brakema (@Abrakemabra) July 4, 2021

Inmiddels is in de Hofstad de rust grotendeels wedergekeerd en zijn de meeste demonstranten naar het Malieveld gegaan of afgetaaid. Door de ongeregeldheden waren meerdere tram- en busdiensten tijdelijk ontregeld. Die zijn inmiddels weer hervat, maar kunnen nog voor vertraging zorgen.

Voor het eerst sinds september minder dan 100 coronapatiënten op IC

Op de intensive cares worden zondagmiddag 99 coronapatiënten verzorgd. Daarmee liggen voor het eerst sinds september minder dan honderd mensen op de IC als gevolg van het coronavirus, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Op de reguliere afdelingen liggen 126 coronapatiënten, waarmee de totale ziekenhuisbezetting op 215 patiënten komt. De druk op de ziekenhuizen bereikte eind april een piek, toen een aantal dagen ongeveer 2.700 coronapatiënten werden verzorgd in het ziekenhuis. Sindsdien daalt het aantal in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten gestaag.

Verder kreeg het RIVM het afgelopen etmaal 1.239 meldingen van positieve coronatests. Het instituut kreeg geen meldingen van sterfgevallen. Dat wil niet zeggen dat er in deze periode geen mensen overleden aan Covid-19: sterfgevallen worden soms met enige vertraging gemeld bij het RIVM.

Dragen mondkapje in Verenigd Koninkrijk vanaf 19 juli persoonlijke keuze

  Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:
 • Het dragen van een mondkapje wordt in het Verenigd Koninkrijk vanaf 19 juli „een persoonlijke keuze”. Dat stelde de Britse staatssecretaris van huisvesting zondag in een interview met de BBC. Hiermee reageerde hij op waarschuwingen van de Britse Medische Vereniging (BMA) om, vanwege de opkomende Deltavariant, het dragen van mondkapjes ook na juli verplicht te stellen.
 • Bulgarije overweegt tegoedbonnen in te zetten om meer mensen te bewegen zich te laten vaccineren. De regering van het land constateert dat de vaccinatiebereidheid laag ligt, pas 14,5 procent van de volwassen inwoners is volledig gevaccineerd. Volgens interim-premier Stefan Yanev gaat het de regering te ver om vaccinatie verplicht te stellen, meldt persbureau Reuters
 • Israël onderhandelt met andere landen over de overname van een overschot aan BioNTech/Pfizer-vaccins. Tegen Radio 103FM zei directeur-generaal Hezi Levi van het Israëlische ministerie van Gezondheid dat de houdbaarheidsdatum van de doses aan het eind van deze maand verloopt, meldt persbureau Reuters. Welke landen interesse hebben in overname van de voorraad is niet bekendgemaakt.

Tientallen Britse toeschouwers geweigerd bij EK-kwartfinale in Rome

De Italiaanse politie heeft 52 toeschouwers zaterdag de toegang geweigerd tot de EK-kwartfinale tussen Engeland en Oekraïne in Rome. Deze fans zouden zich niet aan de coronamaatregelen hebben gehouden, melden Italiaanse media. Om verdere verspreiding van de zeer besmettelijke Deltavariant (voorheen Indiase variant) van het coronavirus te voorkomen, hebben de Italiaanse autoriteiten vorige maand een vijfdaagse quarantaineplicht ingevoerd voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. In het VK loopt het aantal besmettingen met de Deltavariant de afgelopen weken namelijk snel op.

Door namen van reizigers op vluchten uit het VK te vergelijken met degenen die kaartjes hadden gekocht voor de EK-kwartfinale kon de Italiaanse politie vaststellen dat 52 fans zich niet aan de vereiste quarantainetijd hadden gehouden. Zij landden bijvoorbeeld een dag voor de wedstrijd in Rome. Deze supporters waren niet meer welkom bij de wedstrijd, waarin Engeland Oekraïne zaterdag met 4-0 versloeg.

Vaccinatielocatie in Jaarbeurs later open door afwezige beveiliging

De vaccinatielocatie in de Jaarbeurs in Utrecht is zondagochtend drie kwartier later opengegaan dan gepland omdat de beveiliging niet op tijd aanwezig was. Dat bevestigt de regionale GGD zondag na berichtgeving door RTV Utrecht. Waardoor de beveiligers te laat waren, weet de gezondheidsdienst niet. De locatie ging in plaats van 08.00 uur om 08.45 uur open, waardoor er „een flinke rij” was ontstaan, aldus de GGD Regio Utrecht.

De beveiligers hebben volgens de woordvoerder een belangrijke rol op de vaccinatielocaties. Ze brengen vaccins rond en zijn aanwezig als bhv’er, zodat ze mensen in geval van nood in veiligheid kunnen brengen. Zonder hen kan de locatie niet open. De vertraging die dit opleverde, zou voor een groot deel weer zijn ingehaald, aldus de woordvoerder. De GGD Regio Utrecht gaat met het bedrijf dat de beveiligers levert in gesprek over de vertraging.

Jongeren geboren in 2005 kunnen vaccinatieafspraak maken

Jongeren die in 2005 zijn geboren kunnen vanaf zondag 10.00 uur online een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zondag bekend in een tweet. De vijftien- en zestienjarigen krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin toegediend.

De komende week zullen ook kinderen van twaalf jaar of ouder per geboortejaar worden uitgenodigd om zich te laten vaccineren. Het gaat in totaal om zo’n één miljoen jongeren tussen de twaalf en achttien jaar oud. Voor de start van het nieuwe schooljaar moeten zij, als ze dat willen, allemaal hun eerste prik gehaald kunnen hebben. Vaccinatie van deze doelgroep draagt volgens de Gezondheidsraad bij aan het voorkomen van een nieuwe coronagolf in het najaar en de winter.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Vandaag is het de beurt aan 2️⃣0️⃣0️⃣5️⃣! Ben je in dat jaar geboren? De website staat rond 10:00 uur open voor het maken van je vaccinatie-afspraak. Dus #PlanDePrik online. En 📣 zegt het voort! 👉 https://t.co/atuKEXyXpm https://t.co/X5JHYi5msj

Suriname laat volledig gevaccineerde reizigers toe

Mensen die volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, kunnen weer vrij naar Suriname afreizen. Zij hoeven ook niet in quarantaine, zo maakte de Surinaamse regering zaterdag bekend in een videobijeenkomst.

Wel moet er tussen het behalen van de laatste prik voor volledige vaccinatie en binnenkomst in Suriname minimaal twee weken zitten. Als reizigers nog maar één prik hebben gehad of helemaal niet gevaccineerd zijn, hebben zij toestemming nodig van de Surinaamse regering. Die is te verkrijgen als zij inwoner zijn, of omdat zij een onmisbaar beroep uitoefenen.

Op vrijdag kondigde de Surinaamse regering al aan het uitgaansverbod voor de zondagen op te heffen. Er geldt nog een avondklok van 18.00 tot 06.00 uur. Het aantal geconstateerde besmettingen daalt langzaam in het Zuid-Amerikaanse land. Zaterdag meldden de autoriteiten 140 nieuwe coronagevallen.

Begin juni stuurde Nederland een vliegtuig met 90.000 vaccins naar Suriname. Foto Ranu Abhelakh/ANP

‘Geen quarantaineplicht meer voor gevaccineerden na coronacontact’

Mensen die zijn gevaccineerd hoeven vanaf volgende week niet meer in quarantaine als ze in contact komen met iemand die is besmet met het coronavirus. Dat laat een woordvoerder van de GGD-GHOR weten aan RTL Nieuws. De nieuwe regeling gaat donderdag 8 juli in en geldt voor het hele land.

Om niet quarantaine te hoeven moet iemand wel minstens veertien dagen volledig gevaccineerd zijn. De GGD blijft wel bron- en contactonderzoek uitvoeren, zegt de woordvoerder. „Alle besmettingen krijgen nog steeds een contactonderzoek.”

Wassen beeld van Donald Trump ‘in quarantaine’ in Madame Tussauds in Amsterdam in oktober 2020 Foto Koen van Weel/ANP

GGD Groningen: bij twintig mensen AstraZeneca toegediend in plaats van Moderna

In het vaccinatiecentrum in MartiniPlaza in Groningen heeft een aantal mensen zaterdag een ander corona-vaccin gekregen dan stond vermeld in hun uitnodigingsbrief. Twintig mensen kregen het middel van AstraZeneca toegediend in plaats van Moderna. Dat laat GGD Groningen zaterdagavond weten in een persbericht.

Het gaat om personen die zaterdag tussen 09.10 en 9.35 uur een prikafspraak hadden. Volgens de instantie zijn zij inmiddels „persoonlijk op de hoogte gesteld” van de vergissing. Ook de huisartsen van de twintig personen worden geïnformeerd over de onjuiste vaccinatie. De fout kwam aan het licht toen twee ampullen met AstraZeneca werden aangetroffen. GGD Groningen heeft het incident ook gemeld bij het RIVM. „Inmiddels zijn maatregelen getroffen om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen”, aldus GGD Groningen.

Medio juni kregen vier mensen bij de GGD Hollands Noorden ook niet het afgesproken vaccin. Dat ging om dezelfde vergissing.

Braziliaanse Hooggerechtshof onderzoekt of president Bolsonaro kennis had van mogelijke corruptie bij inkoop vaccins

Was de Braziliaanse president Jair Bolsonaro op de hoogte van mogelijke corruptie bij de inkoop van 20 miljoen doses van het Covaxin-middel? Het Braziliaanse Hooggerechtshof is begonnen met een onderzoek naar de president, zo schrijven internationale persbureaus zaterdag.

Vrijdag al kondigde de procureur-generaal een onderzoek aan in de zaak die speelt op het ministerie van Volksgezondheid. Bolsonaro zou een rol hebben gespeeld in een mogelijk frauduleuze deal tussen de Braziliaanse overheid en Bharat Biotech, een Indiase producent van onder meer coronavaccins. De president ontkent enige betrokkenheid en zegt dat hij niet op de hoogte was van onregelmatigheden, maar volgens de klokkenluider op het ministerie heeft hij de president persoonlijk ingelicht dat hij zich door zijn superieuren onder druk gezet voelde om de vaccins te kopen. Nu wordt Bolsonaro verweten geen actie te hebben genomen toen hij daarover werd ingelicht.

Lees meer over Bolsonaro’s beleid en zorgen in Brazilië: Bolsonaro biedt Brazilië met voetbaltoernooi brood, spelen – en wellicht een vierde golf

De Braziliaanse overheid sloot een contract met Bharat voor 20 miljoen doses, ter waarde van 268 miljoen euro (1,6 miljard Braziliaanse real). Opvallend is dat Pfizer de regering al een bod zou hebben gedaan tegen een lagere prijs. Het in februari gesloten contract met de Indiase producent wordt daarom ook al onderzocht door federale aanklagers en wetgevers. Volgens het Indiase bedrijf heeft de Braziliaanse overheid een normale prijs betaald voor het vaccin. De bewuste overeenkomst is intussen opgeschort.

Bolsonaro ligt intussen sowieso onder vuur vanwege zijn coronabeleid. Brazilië is zwaar getroffen door de uitbraak: er zijn meer dan 500.000 mensen overleden aan het virus. Aanvankelijk bagatelliseerde de president de ernst van de pandemie, en hij weigerde lockdowns in te stellen. In mei waren in heel Brazilië grote demonstraties tegen Bolsonaro’s beleid.

Jair Bolsonaro woonde op 1 juli een mis bij in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Foto Adriano Machado/Reuters

In het buitenland: artsen vrezen Engelse ‘Freedom Day’, weer een record in Rusland

Enkele ontwikkelingen in het buitenland:

 • De Engelse ‘Freedom Day’, het volledige versoepelen van de coronamaatregelen, zit veel artsen niet lekker. De British Medical Association, de artsenvakbond, heeft de Britse regering zaterdag opgeroepen om niet alle beperkingen op te heffen op de 19e van deze maand. De organisatie laat weten te vrezen voor een opleving van Covid-19 en ze pleit daarom voor de handhaving van de mondkapjesplicht en hernieuwde aandacht voor het goed ventileren van ruimtes. De afgelopen dagen is al sprake van stijgende cijfers, onder meer door de Deltavariant. ‘Freedom Day’ werd al eerder met vier weken uitgesteld. Premier Boris Johnson bevestigde maandag aan Britse media dat de meeste beperkingen in Engeland op 19 juli eindigen, maar later in de week voegde hij daaraan toe dat er toch nog enkele voorzorgsmaatregelen van kracht zouden moeten blijven.
 • Rusland noteerde zaterdagochtend, voor de vijfde dag op rij, een hoogste dagtotaal coronadoden. Internationale persbureaus brengen de cijfers van de nationale gezondheidsautoriteiten: er zijn tussen vrijdag en zaterdag 697 sterfgevallen gemeld. Er zijn 24.439 nieuwe gevallen bekend. Dinsdag werd bekend dat het niet zal lukken om voor de herfst de beoogde 60 procent van de bevolking in te enten tegen het virus. Dat het vaccinatieprogramma een stuk langzamer verloopt dan verwacht, is volgens de autoriteiten een belangrijke reden voor de stijgende cijfers.
 • In de Amerikaanse staat Californië worden dieren van de Oakland Zoo ingeënt. Dat heeft de dierentuin vrijdagavond bekendgemaakt. Onder meer tijgers, zwarte beren, en fretten hebben inmiddels een eerste prik ontvangen met een middel dat is ontwikkeld door een farmaceutisch bedrijf dat zich richt op diergezondheid. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft dat middel vooralsnog goedgekeurd voor experimenteel gebruik; nu kunnen dierentuinen een verzoek ervoor indienen. Er zouden zo’n 11.000 doses van het experimentele middel voorhanden zijn. Het vaccin voor de dieren werd eerder toegediend aan gorilla’s van een dierentuin in San Diego, waar zich een uitbraak voordeed. Het bestuur van de dierentuin in Oakland laat weten te denken dat met een vaccin de dieren nog beter beschermd kunnen worden tegen Covid-19.

‘Leave those kids alone’: enkele honderden demonstreren tegen vaccineren van kinderen

Op het Malieveld in Den Haag hebben zaterdagmiddag honderden mensen gedemonstreerd tegen het coronabeleid van het kabinet. Ze kwamen samen onder de noemer ‘Bescherm de kinderen’: zij zijn tegen het vaccineren en testen van kinderen. Eerder deze week werd het mogelijk voor jongeren onder de achttien om zich aan te melden voor een coronavaccinatie. De Gezondheidsraad publiceerde eind juni daarover een advies, nadat lang werd gediscussieerd over het vaccineren van tieners.

De betoging was eerder aangekondigd door meerdere protestgroepen die zich mengen in het debat over het coronabeleid. Onder meer Viruswaarheid, Police for Freedom en Nederland in Verzet hadden mensen opgeroepen naar Den Haag te komen. Het protest duurde van 15.00 tot 17.00 uur. Persbureau ANP schrijft dat rond de locatie veel politie aanwezig was, maar de middag is rustig verlopen.

Lees ook: Het vaccineren van tieners helpt bij het voorkomen van een vierde golf, zegt het RIVM. Mits driekwart van de 12- tot 18-jarigen zich laat vaccineren, dus de hoop is op deze jongeren gevestigd

Persbureau ANP schrijft dat volgens een woordvoerder Den Haag eerder had besloten geen muziek toe te staan, om te voorkomen dat aanwezigen zouden dansen of te dicht bij elkaar zouden komen en zo coronaregels zouden overtreden. Ook was er, in tegenstelling tot de reeks aan betogingen tegen het coronabeleid die eerder plaatsvonden, geen podium op het Malieveld voor toespraken.

Demonstranten tijdens een protestactie van onder andere Viruswaarheid op het Malieveld. Tijdens de actie werd geprotesteerd tegen het dragen van mondkapjes en het testen en vaccineren van kinderen. Foto Koen van Weel/ANP

RIVM: 1.146 nieuwe besmettingen gemeld

Bij het RIVM zijn van vrijdag- op zaterdagochtend 1.146 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat laten de cijfers van het coronadashboard van de instantie zien. Het is de vierde opeenvolgende dag dat gemelde aantal bevestigde besmettingen hoger liggen dan de dag ervoor.

In hetzelfde etmaal werd één sterfgeval gerapporteerd; dat betekent niet dat deze persoon ook in die periode is overleden. Informatie over sterfgevallen wordt doorgaans met enkele dagen vertraging doorgegeven aan het RIVM.

Voedselbanken ontvingen veel meer geld tijdens coronacrisis

De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken (VBN) heeft tijdens de coronacrisis in 2020 zo’n 10,7 miljoen euro ontvangen. Dat is een stuk meer dan in 2019, toen er 2,1 miljoen euro in opbrengsten was. De VBN omschrijft het in de recent gepubliceerde jaarrekening als een „exceptioneel gunstig financieel jaar”. Voorzitter van de vereniging Leo Wijnbelt zegt in de krant Het Parool zaterdag dat de giften vooral binnenstroomden tijdens de eerste coronagolf in Nederland.

Na de uitbraak van de coronacrisis heeft de VBN extra ingezet op een calamiteitenfonds, om bijvoorbeeld met cadeaukaarten van supermarkten voedselnood bij de klanten van de voedselbanken te voorkomen, zelfs als de voedselbanken moesten sluiten tijdens de pandemie. Door de giften van particulieren, bedrijven en stichtingen steeg het saldo van de reserves in het afgelopen jaar met 7,4 miljoen euro. Ter vergelijking: in 2019 steeg dit met iets meer dan een half miljoen.

Sommige voedselbanken waren in 2020 tijdens de coronacrisis korte tijd gesloten, bijvoorbeeld toen oudere medewerkers besloten thuis te blijven. In die gevallen kwamen redelijk snel nieuwe vrijwilligers helpen, onder wie jongeren, schrijft de VBN in het jaarverslag. Bij de vereniging zijn 172 voedselbanken in Nederland aangesloten. Het afgelopen jaar werden er 160.500 mensen geholpen door de voedselbanken, dat was 6 procent meer dan in 2019. Het aantal voedselbankklanten stijgt al meerdere jaren.

Zware lockdown in Indonesië na nieuwe coronagolf

Op de Indonesische eilanden Java en Bali zijn sinds zaterdag strenge coronamaatregelen van kracht. De politie heeft meer dan vierhonderd controleposten opgezet om ervoor te zorgen dat inwoners thuis blijven tot minstens 20 juli, melden internationale persbureaus zaterdag. Verder zijn restaurants en werkplaatsen weer gesloten en zijn er weer strengere regels voor reizigers; zo is Bali weer volledig gesloten voor buitenlandse toeristen.

Een nieuwe coronagolf trekt door Indonesië, en die is volgens Indonesische media besmettelijker en dodelijker dan voorheen. De nieuwe besmettingen zouden vooral afkomstig zijn van de Deltavariant. De afgelopen twaalf dagen was er op acht dagen een nieuw record. Op vrijdag werden er 25.830 positieve tests gemeld, blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University.

Lees ook: In voorstad Jakarta liggen coronapatiënten op de stoep aan het infuus

De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi was donderdag in Nederland. Hier sprak zij onder meer met demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66). Kaag beloofde toen om 3 miljoen coronavaccinaties naar Indonesië te sturen. Dat meldden beide ministers op Twitter. Om welke fabrikant het hierbij gaat, is onbekend. Vrijdag heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur 4 miljoen coronavaccinaties van Moderna beloofd aan de Indonesische minister.

De straten in hoofdstad Jakarta zijn leeg vanwege de lockdown in de stad. Foto Bay Ismoya/AFP

De Jonge: tegen vaccinatie én tegen maatregelen, dat kan niet

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) heeft weinig begrip voor mensen die zich verzetten tegen de coronamaatregelen, maar zich ook niet willen laten vaccineren. Dat zegt hij in een zaterdag gepubliceerd interview met nieuwswebsite NU.nl.

„Mensen die zich niet willen laten prikken, willen ook niet terug naar de maatregelen. Maar zij maken de weg uit de crisis, het vaccineren, wel verdacht. Dat is heel raar. Het kan niet allebei”, zegt de minister daarover. Het weigeren van een vaccin noemt De Jonge „decadent”, omdat vaccinatie „het enige middel [is] dat ons uit deze crisis helpt” en veel mensen zich juist in laten enten uit solidariteit en om anderen te beschermen.

De minister vindt het moeilijk om niet te reageren op personen die complottheorieën verspreiden. „Ik heb een heleboel tweets niet verstuurd.” Ook zegt hij dat hij veel uitspraken die hij in de Tweede Kamer had willen doen uiteindelijk toch maar voor zichzelf heeft gehouden.

Toch negeert De Jonge niet alle „idiote ideeën”, al omschrijft hij de beslissing om wel of niet te reageren als een „dagelijks dilemma”. Hij vindt het „onbestaanbaar dat we dit soort feitenvrije onzin die sommige mensen te berde brengen onweersproken laten. Je hebt recht op je eigen mening, niet op je eigen feiten.” Tegelijkertijd snapt de minister dat sommige mensen ‘coronamoe’ zijn. Hij omschrijft dat als „een soort boosheid uit machteloosheid”.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws omtrent de wereldwijde coronacrisis bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen op vrijdag 2 juli:

 • Vanaf vrijdagochtend kunnen jongeren geboren in 2004 een vaccinatieafspraak maken, 36.000 17-jarigen hebben dat meteen gedaan. Dat meldde demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) op Twitter. 12- tot 18-jarigen kunnen zich laten inenten na een positief advies van de Gezondheidsraad, die bepaalde dat het vaccineren van jongeren „directe en indirecte gezondheidswinst” oplevert en bijdraagt aan de afremming van de epidemie.
 • Uit wekelijks onderzoek van bloedbank Sanquin blijkt dat inmiddels 77 procent van de bloeddonoren antistoffen heeft tegen het coronavirus. De organisatie zegt een snelle toename te merken van het aantal donoren met antistoffen sinds de vaccinatiecampagne tegen het virus versneld is. Vorige week lag het percentage op bijna 70 procent.
 • Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 962 positieve coronatests geregistreerd, het hoogste aantal in twee weken. Er zijn in diezelfde tijd zeven mensen aan het virus overleden. Ondanks de stijging van het aantal positieve tests, bleef het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen dalen.
 • Ruim 13.000 bedrijven die gebruikmaakten van coronasteun van de overheid zijn alsnog opgeheven. Dat is 2 procent van alle bedrijven die financiële steun kregen, zo bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van de bedrijven die geen coronasteun kregen, ging 9 procent failliet.

Lees hier het blog van vrijdag 2 juli terug