Braziliaanse Hooggerechtshof onderzoekt of president Bolsonaro kennis had van mogelijke corruptie bij inkoop vaccins

Jair Bolsonaro woonde op 1 juli een mis bij in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia.
Jair Bolsonaro woonde op 1 juli een mis bij in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Foto Adriano Machado/Reuters

Was de Braziliaanse president Jair Bolsonaro op de hoogte van mogelijke corruptie bij de inkoop van 20 miljoen doses van het Covaxin-middel? Het Braziliaanse Hooggerechtshof is begonnen met een onderzoek naar de president, zo schrijven internationale persbureaus zaterdag.

Vrijdag al kondigde de procureur-generaal een onderzoek aan in de zaak die speelt op het ministerie van Volksgezondheid. Bolsonaro zou een rol hebben gespeeld in een mogelijk frauduleuze deal tussen de Braziliaanse overheid en Bharat Biotech, een Indiase producent van onder meer coronavaccins. De president ontkent enige betrokkenheid en zegt dat hij niet op de hoogte was van onregelmatigheden, maar volgens de klokkenluider op het ministerie heeft hij de president persoonlijk ingelicht dat hij zich door zijn superieuren onder druk gezet voelde om de vaccins te kopen. Nu wordt Bolsonaro verweten geen actie te hebben genomen toen hij daarover werd ingelicht.

Lees meer over Bolsonaro’s beleid en zorgen in Brazilië: Bolsonaro biedt Brazilië met voetbaltoernooi brood, spelen – en wellicht een vierde golf

De Braziliaanse overheid sloot een contract met Bharat voor 20 miljoen doses, ter waarde van 268 miljoen euro (1,6 miljard Braziliaanse real). Opvallend is dat Pfizer de regering al een bod zou hebben gedaan tegen een lagere prijs. Het in februari gesloten contract met de Indiase producent wordt daarom ook al onderzocht door federale aanklagers en wetgevers. Volgens het Indiase bedrijf heeft de Braziliaanse overheid een normale prijs betaald voor het vaccin. De bewuste overeenkomst is intussen opgeschort.

Bolsonaro ligt intussen sowieso onder vuur vanwege zijn coronabeleid. Brazilië is zwaar getroffen door de uitbraak: er zijn meer dan 500.000 mensen overleden aan het virus. Aanvankelijk bagatelliseerde de president de ernst van de pandemie, en hij weigerde lockdowns in te stellen. In mei waren in heel Brazilië grote demonstraties tegen Bolsonaro’s beleid.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 3 en 4 juli