Warenhuisketen

HEMA sluit al zijn winkels in het Verenigd Koninkrijk

HEMA trekt zich volledig terug uit het Verenigd Koninkrijk, waar de warenhuisketen zes winkels heeft. Het bedrijf wil al die winkels aan het eind van de zomer gesloten hebben, meldt het donderdag in een persbericht.

Topvrouw Saskia Egas Reparaz zegt het jammer te vinden dat het bedrijf afscheid moet nemen van collega’s en klanten in het Verenigd Koninkrijk. „HEMA is in 2014 in het Verenigd Koninkrijk gestart als onderdeel van de toenmalige strategie om uit te groeien tot een internationaal merk. We hebben echter nooit een solide positie in de Engelse markt weten op te bouwen”, aldus Egas Reparaz, die afkomstig is van drogisterijketen Etos en HEMA sinds 1 juni leidt.

De nieuwe topvrouw wil zich met het bedrijf de komende jaren richten op groei in de „kernmarkten”. Dat zijn Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk, laat het bedrijf desgevraagd weten. „Daar zijn we ook het grootst”, zegt een woordvoerder. „De nieuwe eigenaren en het bestuur hebben vanaf dag één gezegd dat zij willen groeien in deze markten, in plaats van versnipperd te zijn.” Daarmee draait het bedrijf de strategie van de voormalig topmannen Ronald van Zetten (2003-2015) en Tjeerd Jegen (2015-2021) terug. Zij wilden juist internationaal groeien.

HEMA, dat achthonderd winkels heeft, bekijkt de komende tijd of het filialen in landen als Oostenrijk en Spanje ook sluit. Het bedrijf maakte in het roerige jaar 2020, waarin het last had van de coronabeperkingen en verwikkeld zat in een overnamestrijd, een nettoverlies van ruim 214 miljoen euro. HEMA is sinds december in handen van supermarktfamilie Van Eerd (Jumbo) en investeerder Parcom. (NRC)

Lees ook dit artikel: Hoe de overheid bijna voor 50 miljoen een belang nam in HEMA