UMC Utrecht onderzoekt geneesmiddel voor behandeling van coronabesmetting

Het middel ensovibep wordt via infuus toegediend.
Het middel ensovibep wordt via infuus toegediend. Foto Gunnar Svanberg Skúlason/Getty

Het UMC Utrecht gaat vanaf 5 juli een nieuw geneesmiddel testen op honderd mensen besmet met het coronavirus. Het doel van het middel ensovibep is om patiënten sneller te laten herstellen van de ziekte en te voorkomen dat zij opgenomen worden in het ziekenhuis, meldt het UMC Utrecht vrijdag.

Het medicijn wordt internationaal getest. In de huidige fase van het onderzoek gaat het om vierhonderd volwassenen, in de volgende fase zijn er wereldwijd 1.700 vrijwilligers nodig. In de allereerste fase werd ensovibep getest op gezonde mensen. Het middel is een eiwit dat SARS-CoV-2 – het coronavirus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt – moet blokkeren zodat het zich niet kan hechten aan bepaalde cellen in het lichaam.

Arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC hoopt dat het middel werkt, zodat het verergering van Covid-19 en ziekenhuisopnames van mensen met een coronabesmetting kan voorkomen: „Dan hebben we naast vaccins ook een behandeling voor mensen in het vroege stadium van infectie.” Ensovibep wordt tijdens het onderzoek binnen zeven dagen na besmetting toegediend via een infuus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ipsos: meerderheid Nederlanders wil weten wie er gevaccineerd is