Testbereidheid bevolking daalt, vaccinatiebereidheid tieners hoog

Het nieuwe gedragsonderzoek dat het RIVM vrijdag publiceerde bevat zowel zorgelijk als hoopvol nieuws. Om met dat eerste te beginnen: steeds meer mensen hebben moeite zich aan de nog geldende coronamaatregelen te houden. Zo is de horeca weer volledig geopend, maar houden steeds minder mensen daar afstand: het percentage dat dit nog netjes zegt te doen daalde van 71 naar 52 procent ten opzichte van het vorige onderzoek, begin mei.

Ook de testbereidheid neemt verder af: nog maar 52 procent van de mensen met klachten laat zich testen, ten opzichte van 66 procent twee maanden geleden. Mogelijk laten mensen die zijn gevaccineerd zich minder snel testen, hoewel dit nog steeds de bedoeling is. De lagere testbereidheid kan ervoor zorgen dat het dagelijks aantal gemeten positieve tests een onderschatting wordt van het werkelijke aantal en het zicht op het virus de komende tijd vertroebeld raakt.

Het RIVM-onderzoek bevat ook hoopgevende cijfers: zo blijkt de vaccinatiebereidheid onder tieners, die vanaf deze vrijdag een afspraak kunnen inplannen, op 72 procent te liggen. Dat is iets minder dan bij volwassenen, van wie ongeveer 85 procent zich zou willen laten vaccineren. Maar de ruim 70 procent van de tieners zou wel genoeg moeten zijn om grote problemen door het virus in het najaar te voorkomen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zei deze week dat minstens 65 procent van de tieners zich zou moeten inenten om een voldoende hoge groepsimmuniteit te bereiken, waardoor nieuwe maatregelen niet nodig zijn. De Jonge besloot woensdag om ook tieners aan het vaccinatieprogramma toe te voegen. Hij gaf daarvoor twee belangrijke redenen: het vaccin levert tieners directe gezondheidswinst op en daarnaast wordt de kans op maatregelen die tieners beperken, bijvoorbeeld in het onderwijs of hun sociale leven, kleiner.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Janssen-vaccin beschermt ook tegen Deltavariant, volgens resultaten van de farmaceut