Sprintster Richardson test positief op cannabisgebruik, mist mogelijk Spelen

Medaillekandidaat Sha’Carri Richardson, op het koningsnummer een concurrent van Dafne Schippers, testte bij een kwalificatietoernooi positief op het gebruik van cannabis en is daar een maand voor geschorst.
Sha'Carri Richardson na deelname aan de 100 meter sprint op het olympische kwalificatietoernooi in Oregon. Op dit bewuste toernooi zou ze positief getest zijn.
Sha'Carri Richardson na deelname aan de 100 meter sprint op het olympische kwalificatietoernooi in Oregon. Op dit bewuste toernooi zou ze positief getest zijn. Foto Patrick Smith / AFP

De Amerikaanse atleet Sha’Carri Richardson is positief getest op het gebruik van cannabis en mist daardoor het koningsnummer op de Olympische Spelen van Tokio: de 100 meter sprint. Ze is voor een maand geschorst, heeft de USA Anti-Doping Agency vrijdag bekendgemaakt, nadat persbureau Reuters en The New York Times eerder op de dag hadden gemeld dat ze positief was getest. Ze kan mogelijk nog wel deelnemen aan een estafettewedstrijd tijdens de Spelen.

De 21-jarige Richardson staat te boek als medaillekandidaat. Ze liep vorige maand op een olympisch kwalificatietoernooi in de Verenigde Staten de beste tijd: 10,86 seconden. Op dat toernooi is ze positief getest. Daardoor tellen de resultaten van dat kwalificatietoernooi niet mee en raakt Richardson de winnende tijd waarmee ze zich kwalificeerde kwijt. Ook op het Diamond League-toernooi in Zweden, dat dit weekend plaatsvindt, staat haar naam niet langer op de startlijst. De Amerikaanse atletiekfederatie zou volgens Reuters al een vervanger hebben benaderd: Jenna Prandini, die vierde werd op het bewuste kwalificatietoernooi. The New York Times weet te melden dat ook Gabby Thomas is benaderd, die vijfde werd op de kwalificatie.

Tijdens een interview tijdens The Today Show vertelde Richardson dat ze cannabis heeft gebruikt in de periode na het overlijden van haar moeder. „Veroordeel me niet, want ik ben ook maar een mens”, zei ze. „Ik ben net als jullie, alleen ren ik wat sneller.” Ze heeft er spijt van, zei ze. Er is nog een kans dat ze deel kan nemen aan de 4×100 meter estafette als ze uitgekozen wordt. Daar zou ze zou heel „dankbaar” voor zijn.

Cannabis staat weliswaar op de dopinglijst van het wereldwijde dopingagentschap WADA, maar als atleten kunnen bewijzen dat ze het buiten hun sport om gebruikten, kan er in plaats van vier jaar een schorsing van drie maanden worden opgelegd. Als een betrapte sporter instemt met een vastgesteld behandelprogramma, kan de schorsing ook een maand bedragen. Dat is het geval bij Richardson. Daardoor kan de Texaanse nog meedoen aan de 4×100 meter estafette, mocht ze daarvoor geselecteerd worden.

Twitter avatar itskerrii Sha’Carri Richardson I am human