Sprintster Richardson test positief op cannabis, mist mogelijk Spelen in Tokio

Doping

Sha’Carri Richardson
Sha’Carri Richardson Foto Steph Chambers/AFP

De Amerikaanse atlete Sha’Carri Richardson is positief getest op het gebruik van cannabis en mist daardoor later deze maand mogelijk het koningsnummer op de Olympische Spelen van Tokio: de 100 meter sprint. Dat melden bronnen donderdag (lokale tijd) aan persbureau Reuters en The New York Times. De 21-jarige Richardson staat te boek als medaillekandidaat; ze won vorige maand op een olympisch kwalificatietoernooi in de Verenigde Staten de 100 meter, in 10,86 seconden. Op dat toernooi zou ze positief hebben getest.

Als de positieve test klopt, zouden de resultaten van dat kwalificatietoernooi niet meetellen en zou Richardson de winnende tijd waarmee ze zich kwalificeerde kwijtraken. Ook op het Diamond League-toernooi in Zweden, dat dit weekend plaatsvindt, staat haar naam niet langer op de startlijst. De Amerikaanse atletiekfederatie zou volgens Reuters al een vervanger hebben benaderd: Jenna Prandini, die vierde werd op het bewuste kwalificatietoernooi. (NRC)