Spelen zonder toeschouwers blijft optie, Ierland gaat versneld vaccineren

Voorlopig kunnen Ieren niet binnen in een restaurant of café plaatsnemen.
Voorlopig kunnen Ieren niet binnen in een restaurant of café plaatsnemen. Foto Clodagh Kilcoyne/Reuters

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

  • Het blijft een optie om de Olympische Spelen in Japan zonder toeschouwers te organiseren. Voorzitter Seiko Hasimoto van het lokale comité dat de Spelen organiseert, heeft gezegd niet „tegen elke prijs” bezoekers te gaan accepteren in Tokio, meldt persbureau Reuters. Ook de Japanse premier Yoshihide heeft donderdag gesteld dat Spelen zonder toeschouwers een mogelijkheid blijft. Japan worstelt met een nieuwe toename van het aantal besmettingen met het coronavirus. Vrijdag zijn 660 nieuwe positieve coronatests geregistreerd, de dertiende dag op rij dat het aantal meldingen stijgt. De Olympische Spelen starten op 23 juli. Eerder werd al besloten dat buitenlandse toeschouwers niet welkom zijn; per stadion is plek voor maximaal 10.000 Japanners. Dat aantal kan nog teruggaan naar 5.000, als de huidige coronamaatregelen verlengd worden.
  • Ierland gaat volwassenen tussen de 18 en 34 jaar vanaf maandag vaccineren, bijna twee maanden eerder dan oorspronkelijk gepland. Daarmee hoopt de regering de verspreiding van de besmettelijke Deltavariant van het coronavirus tegen te gaan, meldt Reuters. Vanaf maandag zouden de coronamaatregelen in Ierland versoepeld worden, zo zou het vanaf dan mogelijk zijn om weer in cafés en restaurants binnen te zitten. Dat gaat voorlopig niet door. De regering maakt zich zorgen om de Deltavariant, de oorzaak van 70 procent van de besmettingen. Vanaf 19 juli gaat waarschijnlijk een nieuw plan in, waarbij alleen mensen die volledig gevaccineerd zijn of eerder besmet zijn geweest met het coronavirus plaats mogen nemen in een horecagelegenheid.
  • In Cambodja zijn vrijdag 32 doden als gevolg van het coronavirus gemeld, het hoogste aantal op één dag sinds het begin van de pandemie. De overheid waarschuwt voor een nieuwe golf besmettingen door de besmettelijke Deltavariant. Cambodja, met 15 miljoen inwoners, heeft het coronavirus redelijk onder controle gehad. Er zijn ruim 52.000 besmettingen geweest en 660 doden. Premier Hun Sen heeft gewaarschuwd voor een nieuwe golf. Mensen die vanwege de Deltavariant besmet zijn met het virus, zullen apart behandeld worden en moeten na behandeling 21 dagen in quarantaine gaan. Ook in Rusland is er een recordaantal doden gemeld vrijdag: 679. Ook hier zijn de afgelopen weken meer besmettingen gemeld door de Deltavariant. Op vrijdag ruim 23.000, waarvan bijna 7.000 in Moskou.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Janssen-vaccin beschermt ook tegen Deltavariant, volgens resultaten van de farmaceut