Spanjaarden verslaan Zwitsers na strafschoppenreeks met veel missers

De Zwitserse middenvelder Ruben Vargas met Spanjaarden Jordi Alba (links) en Daniel Olmo (rechts).
De Zwitserse middenvelder Ruben Vargas met Spanjaarden Jordi Alba (links) en Daniel Olmo (rechts). Foto Maxim Shemetov/AFP

Spanje heeft in een halfvol Krestovskistadion in Sint-Petersburg na penalty’s de kwartfinale gewonnen van Zwitserland. Beide teams misten opvallend vaak vanaf elf meter; de stafschoppenreeks eindigde in een 1-3 overwinning voor Spanje. Zwitserland speelde vanaf de 76ste minuut van de reguliere speeltijd met tien man door een gemakkelijk gegeven rode kaart voor middenvelder Remo Freuler. Na 120 minuten stond het 1-1.

Spanje was de eerste helft dominanter en opende de score via een eigen goal van Denis Zakaria. De Zwitserse middenvelder veranderde een schot van de Spaanse verdediger Jordi Alba dusdanig van richting dat de UEFA hem het doelpunt toekende, in plaats van de Spaanse verdediger. Het was het tiende eigen doelpunt van dit EK, dat ongekend veel van dat soort goals kent: nu al vonden meer spelers het eigen doel dat op de voorgaande vijftien eindrondes samen.

In de tweede helft knokten de Zwitsers zich terug in de wedstrijd. In de 62ste minuut kwamen ze met een snelle counter via Ruben Vargas dichtbij de gelijkmaker, maar Steven Zuber wist uit een lastige hoek de bal niet achter de Spaanse keeper Unai Simón te krijgen. Zes minuten later was het wel raak, toen twee Spaanse verdedigers in de kluts de bal kwijtraakten. Vervolgens kwam de bal bij de Zwitserse aanvoerder Xherdan Shaqiri, die binnenkant linkerpaal binnenschoot.

Rode kaart

Even leek het erop dat Zwitserland de wedstrijd vervolgens naar zich toe kon trekken, maar net toen de ploeg van trainer Vladimir Petković dominanter werd, kreeg middenvelder Remo Freuler een rode kaart toen hij op hoge snelheid op de bal tackelde en met zijn andere been een Spanjaard onderuit schoffelde. Scheidsrechter Michael Oliver trok rood waar geel meer op zijn plek was geweest.

Het was het startschot voor een eindfase waarin de Spanjaarden de overhand kregen. Met name in de verlenging volgde kans op kans, maar de Zwitserse keeper Yann Sommer, die in de achtstefinale zijn ploeg al redde door een Franse strafschop te stoppen, stond keer op keer in de weg. Zo liep de wedstrijd uit op penalty’s.

Het werd een reek met veel missers. De Spaanse middenvelder Sergio Busquets schoot de eerste strafschop op de paal. Vervolgens stopte de Spaanse keeper Simón twee penalty’s en zijn Zwitserse collega Sommer één. Ook schoten de Zwitsers er een over, voordat Spanjaard Mikel Oyarzabal de winnende scoorde.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Spanje schiet Zwitserland naar huis via penalty’s