Slowakije verkoopt Spoetnik V-vaccins terug aan Rusland, Duitsland stelt gevaccineerden vrij van toekomstige lockdowns

Slowaken staan in de rij om een Spoetnik V-vaccin te krijgen.
Slowaken staan in de rij om een Spoetnik V-vaccin te krijgen. Foto Radovan Stoklasa/Reuters

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

  • Slowakije heeft bijna alle ingekochte Spoetnik V-vaccins terugverkocht aan Rusland, omdat te weinig inwoners geïnteresseerd zijn in een prik van Russische makelij. Dat melden internationale persbureaus. De Slowaakse overheid kocht het middel eerder dit jaar in, maar de nationale gezondheidsdienst SUKL heeft „twijfels over de kwaliteit”. De overheid besloot uiteindelijk burgers zelf te laten kiezen of ze het Spoetnik V-vaccin toch liever wilden dan een EU-vaccin, maar de opkomst was laag: 10.500 mensen hebben een eerste prik gekregen, 8.000 mensen staan nog op een wachtlijst. Slowakije is het tweede EU-land, na Hongarije, dat het Russische vaccin gebruikt. Voor de inkoop ging het in tegen Europese afspraken om gezamenlijk vaccins goed te keuren en in te kopen.
  • Een volgende Duitse lockdown zal niet gelden voor mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Jens Spahn in een persconferentie over de virusontwikkelingen gezegd. Meer dan de helft van de Duitsers heeft zeker één coronaprik gehad, 38 procent is volledig ingeënt. De zorgen om Deltavariant van het virus zijn in het land nog wel groot en Spahn riep inwoners op om zich, als ze dat nog niet gedaan hebben, alsnog te laten vaccineren: „Hoe meer mensen zich deze zomer laten vaccineren, hoe beter het najaar zal zijn.”
  • Republikeinse en Democratische leden van het huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten willen de handel in nertsen verbieden middels een vrijdag ingediend wetsvoorstel. De reden is dat de dieren zouden zorgen voor mutaties van het coronavirus: het Europese Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding waarschuwde vorig jaar dat het virus snel kan veranderen in nertsen en dan weer over kan slaan op mensen. Er zijn 275 nertsenboerderijn in de Verenigde Staten, die jaarlijks een omzet van 300 miljoen dollar genereren. De Amerikaanse gezondheidsdienst stelt dat er „geen bewijs” is dat nertsen een grote rol spelen in het overdragen van corona op mensen. Zowel het Huis als de Senaat moeten nog over het voorstel stemmen.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Sanquin: driekwart van bloeddonoren heeft antistoffen tegen coronavirus