Sanquin: driekwart van bloeddonoren heeft antistoffen tegen coronavirus

Bloedbank Sanquin in Amsterdam.
Bloedbank Sanquin in Amsterdam. Foto Lex van Lieshout/ANP

Ruim driekwart van de mensen die bloed doneren bij bloedbank Sanquin heeft antistoffen tegen corona. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. De bloedbank publiceert wekelijks cijfers over de hoeveelheid donoren met antistoffen; vorige week betrof het 77 procent. Sanquin zegt een snelle toename te merken van het aantal donoren met antistoffen sinds het van de grond komen van de Nederlandse vaccinatiecampagne.

Dat de vaccinaties per leeftijdscategorie zijn toegediend is goed terug te zien in het gedoneerde bloed. Sanquin gebruikt tests die antifstoffen door besmetting en door vaccinatie van elkaar kunnen onderscheiden. In de leeftijdscategorie 41 tot 50 jaar heeft bijna zestig procent antistoffen door een vaccinatie, 21 procent door een besmetting. In de categorie 18 jaar tot 30 jaar heeft 20 procent antistoffen door een vaccinatie, 26 procent door besmetting.

Sanquin verwacht „binnenkort” een stijging van twintigers met antistoffen te signaleren doordat die groep nu ook aan de beurt is voor een prik.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 962 positieve coronatests gemeld