Janssen krijgt toestemming voor tweede fabriek in Leiden

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft farmaceut Janssen toestemming gegeven een tweede fabriek voor de productie van coronavaccins in gebruik te nemen in Leiden. Dat heeft het EMA vrijdagmiddag bekendgemaakt. Janssen vroeg om de extra ruimte om meer vaccins te kunnen produceren. Hoeveel vaccins er op de nieuwe locatie op jaarbasis geproduceerd zullen worden, heeft het bedrijf niet bekendgemaakt.

De farmaceut Janssen kampte eerder met leveringsproblemen. Half juni moest het moederbedrijf van Janssen, Johnson & Johnson zo’n 60 miljoen vaccins weggooien omdat medewerkers per ongeluk een AstraZeneca-ingrediënt door de Janssenbuisjes hadden gemengd. Er zijn in Nederland in totaal zo’n 400.000 doses van het Janssen-vaccin beschikbaar – dat zouden er per 1 juli drie miljoen zijn.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Slowakije verkoopt Spoetnik V-vaccins terug aan Rusland