Ipsos: meerderheid Nederlanders wil weten wie er gevaccineerd is

De ondervraagden vinden het vooral belangrijk om te weten of familie of vrienden gevaccineerd zijn.
De ondervraagden vinden het vooral belangrijk om te weten of familie of vrienden gevaccineerd zijn. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Het merendeel van de Nederlandse bevolking, 64 procent, vindt het belangrijk om te weten of mensen in de omgeving gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een online peiling van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Nieuwsuur.

De cijfers van Ipsos laten zien dat ouderen het belangrijk vinden om te weten of anderen al gevaccineerd zijn: 82 procent van de 70-plussers heeft dat aangegeven. Van de mensen onder de 34 jaar ligt dat percentage op 53 procent. 40 procent van de jongeren (18-34) zegt dan weer geen waarde te hechten aan die informatie.

De ondervraagden vinden het vooral belangrijk om te weten of familie, vrienden of huisgenoten gevaccineerd zijn. Maar ook vinden ze het relevant om te weten of mensen die een contactberoep uitoefenen, zoals kappers en tandartsen, zijn ingeënt. Het wordt minder belangrijk geacht om dat te weten van collega’s of sportmaatjes. Uit het onderzoek blijkt verder dat mensen het sociaal acceptabel vinden om te vragen of anderen gevaccineerd zijn. Twee op de drie durft dat aan anderen te vragen en zes op de tien vindt dat anderen dat ook aan hen mogen vragen.

Nederlanders zijn wel voorzichtig als het gaat om de rol van de werkgever. Slechts 29 procent vindt dat een werkgever van zijn werknemers mag verlangen dat zij zich laten vaccineren. Een krappe meerderheid, 56 procent, vindt dat de werkgever wel mag vragen of werknemers zich laten testen.

Lees ook: Gevaccineerd? Daar mag de baas niet zomaar naar vragen Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Janssen-vaccin beschermt ook tegen Deltavariant, volgens resultaten van de farmaceut