Hittegolf

Heetste dorp van Canada door brand verwoest

Het Canadese dorp Lytton is donderdag grotendeels verwoest door een hevige natuurbrand. Lytton, ten noordoosten van Vancouver, werd deze week bekend als de plaats die driemaal achtereen het temperatuurrecord aller tijden voor heel Canada brak. Dinsdag liep de temperatuur er op tot ruim 49 graden Celsius tijdens een ongekende hittegolf, die volgens meteorologen wordt veroorzaakt door een ‘hittekoepel’ boven het gebied.

De natuurbrand, die een oppervlakte beslaat van ongeveer tachtig vierkante kilometer, woedt in bosgebied dat door de extreme hitte is uitgedroogd. De harde wind heeft het effect van een steekvlam. Er woeden inmiddels tientallen natuurbranden in de provincie British Columbia, waarin Lytton ligt.

Lytton is volgens de autoriteiten voor 90 procent in de as gelegd. Het vuur overrompelde de plaats in een mum van tijd. De ongeveer duizend inwoners hadden kort daarvoor hun huizen in grote haast moeten verlaten nadat de burgemeester een evacuatie had bevolen. Ze zijn opgevangen in andere gemeenschappen in de wijde omgeving.

„Binnen ongeveer vijftien minuten was het hele dorp opgeslokt door vuur”, zei de burgemeester, Jan Polderman, tegen de BBC. Hij zei zelf geluk te hebben gehad dat hij het er levend vanaf heeft gebracht.

Er zijn geen berichten over slachtoffers, maar het lot van sommige inwoners is onbekend. De politie zoekt in het dorp naar overlevenden.

Door de aanhoudende brand in de omgeving is het nog te gevaarlijk voor inwoners om terug te keren.