In Spirit - That Sunny Day. In Spirit is een reeks zelfportretten die de New Yorkse Alison Luntz (1987) maakte tijdens de coronapandemie in haar appartement in Brooklyn. Door zichzelf te portretteren voor fotoprints van eerdere reizen of verre vrienden verbindt ze zich opnieuw met plaatsen, mensen en gevoelens waarvan ze zich afgesneden voelt. Te zien in de Grote Kerk Naarden.

Foto Alison Luntz

FotoFestival Naarden toont werk van ruim zestig fotografen uit binnen- en buitenland

Deze zomer (3 juli t/m 29 augustus) wordt tijdens de zeventiende editie van FotoFestival Naarden op verschillende locaties in Naarden-Vesting werk getoond van ruim zestig fotografen uit binnen- en buitenland. Dit jaar met als thema ‘The Art of Living’, hoofdcurator: Feiko Koster. Koster wordt bijgestaan door vier gastcuratoren: Guinevere Ras (curator Nederlands Fotomuseum, Rotterdam), Lotte van Es (curator Huis Marseille), Madé van Krimpen (galeriehouder Multiplemadé) en Kenneth Stamp, curator van de expositie 'Celebrate the Dutch Landscape'. Stamp toont in het voormalig tuincentrum Van der Roest en bij het SAS park/buitenplaats Oud Bussem werk van tien Nederlandse fotografen die het landschap als thema hebben.

Het verdriet van carnaval: Norah Konings uit Groenlo, 2021. Samen met de Brabantse filmmaker Frank van Osch ging fotograaf Jan Banning (1954) op zoek naar de ziel van carnaval in coronatijd. De documentaire komt in 2022 uit. Daarnaast maakte Banning een aparte portretreeks. Te zien in de Grote Kerk Naarden. Foto Jan Banning

Búsqueda, 2018. Ingeborg Everaerd (1965) maakte met haar zoon Timo een reis naar zijn geboorteland Colombia; een zoektocht, búsqueda, naar zijn wortels. De serie is behalve een poëtisch reisverslag ook een zoektocht naar de band tussen moeder en zoon. Te zien in de Grote Kerk Naarden. Foto Ingeborg Everaerd

Santos, uit de serie ‘Cadets’. De Nederlandse fotograaf Richard Koek (1965) woont en werkt in New York, waar hij in Bushwick, een latino-hispanicwijk in Brooklyn, het New York Grenadiers Cadet Corps volgt. De kadetten, jongeren tussen de 7 en 17 jaar met een Latino-Amerikaanse achtergrond, wordt hier zelfdiscipline en ontzag voor de autoriteiten bijgebracht. Te zien in Bastion Oranje G. Foto Richard Koek

Sister Sister. Liv Liberg (1992) was tien jaar toen zij begon met het fotograferen van haar vier jaar jongere zusje Britt. Al spelend ontdekten de zusjes een wereld waarin mode, verkleden en fotografie met elkaar verbonden waren. Wat begon als kinderspel ontwikkelt zich tot een serieuze passie. In een tijdsbestek van vijftien jaar fotografeert Liberg haar zusje steeds op andere locaties, gekleed in kledingstukken van hun ouders. Te zien in het oude Stadhuis Naarden. Foto Liv Liberg

Still uit Watamula, een korte film van 26 minuten van Kevin Osepa (1994, Willemstad, Curaçao). In de film vermengt Osepa alledaagse realiteit en mystieke ervaring in een verhaal over René, die een mentaal en fysiek zware tocht maakt over het eiland Curaçao. De film werd in 2020 genomineerd voor het Gouden Kalf Beste Korte Film 2020. Te zien in het Comeniusmuseum. Foto Kevin Osepa

In de video-installatie ‘Universal Tongue’ - 32 uur video waarin 1000 dansstijlen van over de hele wereld worden gepresenteerd op acht schermen - laat Anouk Kruithof (1981) zien dat dans universeel is. Te zien op de zolder van het oude Stadhuis Naarden. Foto Niccolo Quaresima van de installatie Universal Tongue van Anouk Kruithof.

Ode 2, 2021. De serie Ode is letterlijk een ode aan vrouwen; een eerbetoon aan hun kracht en saamhorigheid. Schriek (1992) kiest in deze serie voor een performance-benadering, waarin ze vriendinnen fotografeert die elkaar letterlijk steunen en dragen. Te zien in het oude Stadhuis Naarden. Melissa Schriek

Agata, 2018-2021. De Belgische Magnum-fotograaf Bieke Depoorter (1986) leerde Agata, een Poolse stripper en sekswerker, kennen in Parijs. Ze volgde Agata drie jaar lang, ze werden vrienden en reisden samen naar Griekenland, Duitsland en Libanon. Dit jaar verscheen het gelijknamige fotoboek. Te zien in de Grote Kerk Naarden. Bieke Depoorter/Magnum Photos