Farmaceut: Janssen-vaccin beschermt ook tegen Deltavariant

Omdat veel jongeren zich laten inenten met Janssen, zijn twee dj's ingehuurd in Utrecht.
Omdat veel jongeren zich laten inenten met Janssen, zijn twee dj's ingehuurd in Utrecht. Foto Bram Petraeus

Het Janssen-vaccin biedt waarschijnlijk ook goede en duurzame bescherming tegen de besmettelijke Deltavariant (voorheen de Indiase variant) van het coronavirus. Dat blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het Leidse Janssen. Johnson & Johnson bracht de resultaten donderdagavond naar buiten.

Lees ook: Nervositeit over de Deltavariant groeit met de dag

De resultaten laten zien dat het immuunsysteem sterk reageert op het vaccin, waarvan slechts één prik nodig is, en dat dat niet afneemt in de loop der tijd. Volgens de farmaceut wordt het zelfs beter. Het vaccin blijft zeker acht maanden werkzaam, blijkt uit het onderzoek. Wie 28 dagen na vaccinatie besmet raakt met het coronavirusvirus, ook als het de Deltavariant betreft, heeft in 94 procent van de gevallen slechts milde klachten.

De Deltavariant is bezig aan een opmars. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat nog deze zomer de helft van de infecties in Nederland door die variant zal zijn veroorzaakt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ipsos: meerderheid Nederlanders wil weten wie er gevaccineerd is