Emissie

Franse regering moet binnen negen maanden extra klimaatmaatregelen nemen

De Franse regering krijgt negen maanden de tijd om aanvullende maatregelen te nemen om haar klimaatdoelstellingen te halen. Dat heeft de hoogste Franse bestuursrechter, de Conseil d’Etat, donderdag bepaald. Als de gestelde deadline van 31 maart 2022 niet wordt gehaald volgen mogelijk boetes. Frankrijk wil de eigen uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 40 procent verminderen ten opzichte van de uitstoot in 1990. In november had dezelfde rechter de Franse overheid drie maanden de tijd gegeven om aan te tonen dat ze een klimaatbeleid voert dat de eigen doelstellingen gaat halen, maar acht maanden later ziet de Conseil d’Etat weinig verbetering. Uit cijfers blijkt volgens het orgaan dat het tempo van de daling van de uitstoot van broeikasgassen tussen 2015 en 2018 veel te laag lag om die doelstelling te halen. De daling van de uitstoot in 2019 vindt de rechter „beperkt” en die van 2020 „niet significant, omdat de economische activiteit is verminderd door de gezondheidscrisis”. De EU heeft haar klimaatdoelstellingen onlangs aangescherpt en wil tegen 2030 de netto-uitstoot met zeker 55 procent verminderen. (NRC)