EK-voetbalblog

Teruglezen: Spanje en Italië naar de halve finale

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag staan de eerste kwartfinales op het programma: Zwitserland-Spanje en België-Italië.

Dit blog is gesloten

In dit blok hield NRC het nieuws bij van de eerste speeldag in de kwartfinale, een dag waarop Spanje na strafschoppen won van Zwitserland en Italië de Belgen versloeg in een wedstrijd die aan alle verwachtingen voldeed.

Italië wint in kwartfinale EK voetbal van België, 2-1

Italië heeft de halve finale van het Europees kampioenschap voetbal bereikt. De formatie van bondscoach Roberto Mancini versloeg in München in een wedstrijd van niveau België, 2-1.

Italië liep uit naar 2-0 door doelpunten van Nicolò Barella en Lorenzo Insigne. Vlak voor rust maakte Romelu Lukaku het weer spannend, door een strafschop te benutten.

In een boeiende tweede helft, met kansen over en weer, hielden de Italianen stand. Hun volgende tegenstander is Spanje, dat eerder op de dag na strafschoppen van Zwitserland won. (ANP)

De Belgische spits Jeremy Doku na een gemiste kans in de wedstrijd tegen Italië. Foto Christof Stache/AFP

Spanjaarden verslaan Zwitsers na strafschoppenreeks met veel missers

Spanje heeft in een halfvol Krestovskistadion in Sint-Petersburg na penalty’s de kwartfinale gewonnen van Zwitserland. Beide teams misten opvallend vaak vanaf elf meter; de stafschoppenreeks eindigde in een 1-3 overwinning voor Spanje. Zwitserland speelde vanaf de 76ste minuut van de reguliere speeltijd met tien man door een gemakkelijk gegeven rode kaart voor middenvelder Remo Freuler. Na 120 minuten stond het 1-1.

Spanje was de eerste helft dominanter en opende de score via een eigen goal van Denis Zakaria. De Zwitserse middenvelder veranderde een schot van de Spaanse verdediger Jordi Alba dusdanig van richting dat de UEFA hem het doelpunt toekende, in plaats van de Spaanse verdediger. Het was het tiende eigen doelpunt van dit EK, dat ongekend veel van dat soort goals kent: nu al vonden meer spelers het eigen doel dat op de voorgaande vijftien eindrondes samen.

In de tweede helft knokten de Zwitsers zich terug in de wedstrijd. In de 62ste minuut kwamen ze met een snelle counter via Ruben Vargas dichtbij de gelijkmaker, maar Steven Zuber wist uit een lastige hoek de bal niet achter de Spaanse keeper Unai Simón te krijgen. Zes minuten later was het wel raak, toen twee Spaanse verdedigers in de kluts de bal kwijtraakten. Vervolgens kwam de bal bij de Zwitserse aanvoerder Xherdan Shaqiri, die binnenkant linkerpaal binnenschoot.

Rode kaart

Even leek het erop dat Zwitserland de wedstrijd vervolgens naar zich toe kon trekken, maar net toen de ploeg van trainer Vladimir Petković dominanter werd, kreeg middenvelder Remo Freuler een rode kaart toen hij op hoge snelheid op de bal tackelde en met zijn andere been een Spanjaard onderuit schoffelde. Scheidsrechter Michael Oliver trok rood waar geel meer op zijn plek was geweest.

Het was het startschot voor een eindfase waarin de Spanjaarden de overhand kregen. Met name in de verlenging volgde kans op kans, maar de Zwitserse keeper Yann Sommer, die in de achtstefinale zijn ploeg al redde door een Franse strafschop te stoppen, stond keer op keer in de weg. Zo liep de wedstrijd uit op penalty’s.

Het werd een reek met veel missers. De Spaanse middenvelder Sergio Busquets schoot de eerste strafschop op de paal. Vervolgens stopte de Spaanse keeper Simón twee penalty’s en zijn Zwitserse collega Sommer één. Ook schoten de Zwitsers er een over, voordat Spanjaard Mikel Oyarzabal de winnende scoorde.

De Zwitserse middenvelder Ruben Vargas met Spanjaarden Jordi Alba (links) en Daniel Olmo (rechts). Foto Maxim Shemetov/AFP

Jumbo gaf 19,5 miljoen euro uit aan reclame rondom EK

Van alle supermarktketens heeft Jumbo tot nu toe het meeste geld uitgegeven aan reclame rondom het Europees Kampioenschap voetbal en de sportzomer. Dat blijkt uit een inventarisatie van mediaregistratiebureau Adfact vrijdag. De keten heeft 19,5 miljoen euro uitgegeven aan advertenties op radio, televisie, in kranten, tijdschriften en aan buitenreclames. Er is niet gekeken naar online reclame.

De campagne waarin de Snollebollekes en de bijbehorende ‘juichcape’ centraal staan, was al een investering van ruim 11 miljoen euro. De supermarkt heeft daardoor veel meer uitgegeven dan Albert Heijn, de grootste concurrent van Jumbo. De AH gaf bijna 8 miljoen euro uit aan reclame. Ook andere ketens besteedden veel minder aan reclame rondom het EK en de sportzomer: Lidl gaf 6 miljoen euro uit, Plus ruim 3 miljoen en Aldi zo’n 800.000.

Jumbo heeft ook veel meer geld uitgegeven dan andere merken. Zo heeft Kruidvat 6 miljoen euro uitgegeven en Bol.com 6,21 miljoen.

De reclame met de juichcape kostte Jumbo 11 miljoen euro. Foto Rob Engelaar/ANP

Duitse voetballer Toni Kroos stopt met interlandcarrière

De achtste EK-finale waarin de Duitse ploeg van Engeland verloor, was de laatste interlandwedstrijd van middenvelder Toni Kroos. Hij maakte op vrijdagmiddag via Instagram bekend dat hij stopt met zijn interlandcarrière. „Ik heb 106 keer voor Duitsland gespeeld”, schrijft hij. „Er komt geen andere keer.” Afgelopen dinsdag won Engeland van Duitsland met 2-0.

Kroos noemt als reden dat hij zich volledig wil concentreren op zijn „doelen bij Real Madrid”, waar hij sinds 2014 speelt. Hij wil daarnaast meer tijd vrijmaken voor zijn vrouw en drie kinderen. In de 106 wedstrijden die Kroos voor Duitsland speelde, scoorde hij zeventien keer. Hij deed mee aan drie EK’s en drie WK’s. Hij speelde ook toen Duitsland in 2014 wereldkampioen werd in Brazilië.

Toni Kroos na het verlies van Duitsland in de achtste finale tegen Engeland op 29 juni, 2021. Foto Frank Augstein/AFP

Welkom in dit blog

Zwitserland - Spanje

  • #45
  • Kwartfinale
  • Sint-Petersburg (Rusland)

België - Italië

  • #46
  • Kwartfinale
  • München (Duitsland)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vanavond de eerste kwartfinales, in Sint-Petersburg en München.

  • De Spaanse bondscoach Luis Enrique liet weten dat hij dit EK nog geen beter team heeft gezien dan Spanje. Of dat zelfvertrouwen terecht is, zien we vanaf 18 uur. De Spanjaarden wonnen in de kwartfinale, in wat de wedstrijd van het toernooi leek te zijn, na verlenging met 5-3 van Kroatië. Maar een paar uur later verraste Zwitserland wereldkampioen Frankrijk in een minstens zo enerverend duel (3-3) na strafschoppen. Of de Zwitsers ook tegen drievoudig Europees kampioen Spanje voor een stunt kunnen zorgen, is zeer de vraag. Aanvoerder en spelmaker Granit Xhaka is geschorst en dat is een groot gemis. Topscorer Haris Seferovic (drie goals) is er wel bij. Spanje is nog ongeslagen en scoorde dit toernooi al elf keer in vier wedstrijden.
  • De route van België naar de finale is loodzwaar. Na Portugal, dat in de achtste finale met 1-0 werd verslagen, wacht nu Italië. Die ploeg is al 31 wedstrijden ongeslagen en kreeg, tot de tegentreffer van Oostenrijk in de achtste finale op Wembley, 1.169 minuten geen doelpunt tegen. Bovendien won België op een EK nog nooit van de Italianen: in 1980 werd het 0-0, in zowel 2000 als 2016 was de eindstand 0-2. Tel daarbij op dat bij de Belgen het meespelen van sterspeler Kevin De Bruyne en aanvoerder Eden Hazard nog onzeker is, en Italië lijkt op voorhand favoriet. Maar dat zegt op dit EK tot nu toe weinig.
  • Zwitserland: een bejubeld en veelbesproken mozaïek van etnische afkomsten