Recensie

Recensie Podcast

Een poging om een einde te maken aan blanke straffeloosheid en zwarte onderdrukking

Er is generaties lang gezwegen over het inpikken van land door witte Amerikanen. In Tulsa Burning proberen overlevenden het zwijgen doorbreken.
Introducing Blindspot: Tulsa Burning
Deze podcast luister je ook in onze app

Ik had nog nooit gehoord van de ‘Trail of Tears’: in 1838 werden in het westen van de Verenigde Staten honderden Ahniyvwiya (een inheems volk) „gedwongen herplaatst” naar Mississipi in het westen. Hun land was „waardevol” en werd „ingepikt” door witte Amerikanen. Door het geweld kwamen ruim 400 Ahniyvwiya-Amerikanen om.

In 1921 gebeurde in Tulsa (Oklahoma) weer zoiets: de wijk van een hechte, welvarende zwarte gemeenschap – „Black Wallstreet” – werd door een witte menigte in de as gelegd.

Uit angst is er generaties lang gezwegen over dit verhaal. Dat willen familieleden van overlevenden nu doorbreken, om zo een einde te maken aan de cyclus van blanke straffeloosheid en zwarte onderdrukking.

Zes afleveringen
Blindspot heeft inmiddels ook afleveringen gemaakt over een ander onderwerp. De afleveringen over de Tulsa Burning heten: Episode 1: The Past Is Present, Episode 2: The Rise of Greenwood, Episode 3: The Two Wars, Episode 4: The Massacre, Episode 5: The Body, Episode 6: The Lesson. Je vindt ze allemaal in de NRC Audio app.