Economisch herstel

Industrie in eurozone sterk in de lift, werkloosheid daalt

De bedrijvigheid van de industrie in de eurozone heeft in juni de sterkste groei ooit laten zien. Dat meldde donderdag de Britse marktonderzoeker Markit. Wel blijft de industrie kampen met tekorten in de toeleveringsketen van grondstoffen en onderdelen. Ook zijn er vertragingen bij de aanvoer van materialen door een gebrek aan zeecontainers en oponthoud in zeehavens.

Volgens Markit steeg de inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid meet, naar het hoogste niveau sinds de metingen bijna 24 jaar geleden begonnen. De industrie profiteert volop van de versoepeling van de coronamaatregelen, waardoor de vraag naar goederen fors toeneemt. Het gaat met name om investeringsgoederen, zoals machines, en transportmiddelen als vrachtwagens.

Donderdag kwam ook gunstig economisch nieuws van EU-statistiekbureau Eurostat. De werkloosheid in de eurozone is in mei verder afgenomen, van 8,1 naar 7,9 procent. Met name de jeugdwerkloosheid ging omlaag, vermoedelijk door heropening van winkels en horeca. Overigens is de werkloosheid nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis: 7,4 procent. (ANP)