In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat wielrenner Mathieu van der Poel de gele trui behaalde door de tweede etappe van de Tour de France te winnen, kreeg voetballer Matthijs de Ligt een rode kaart in de wedstrijd tegen Tsjechië die Nederland verloor op het EK en vierde China het honderdjarig bestaan van de Communistische Partij.
Mathieu van der Poel won zondag op indrukwekkende wijze de tweede etappe van de Tour de France en veroverde daarmee de Gele Trui. Hier rijdt hij, vlak na de finish op de gemene Mûr-de Bretagne, langs een haag van toeschouwers.
Foto Stephane Mahe/Reuters
Een familie loopt door een veld waar vlaggen en lampjes markeren waar stoffelijk overschotten werden gevonden in de Canadese plaats Saskatchewan. De vondst van 751 graven bij een voormalige kostschool voor inheemse kinderen schokte het land - het was de tweede dergelijke vondst in enkele weken tijd. Dergelijke scholen werden gebruikt om kinderen van de oorspronkelijke bevolking van Canada bij hun ouders weg te halen en op die manier te assimileren in de maatschappij. Deze week werden opnieuw ruim 180 graven gevonden bij een andere kostschool.
Foto Geoff Robins/AFP
Een cruciaal moment in de wedstrijd Nederland - Tsjechië op het EK voetbal, gespeeld in Boedapest. Oranjespeler Matthijs de Ligt krijgt een duw, verliest zijn evenwicht en slaat onderweg naar de grond de bal weg met zijn hand. Het levert hem een rode kaart op. De wedstrijd eindigt in 0-2 voor Tsjechië: Nederland is uitgeschakeld in de achtste finales.
Foto Tibor Illyes/Pool/EPA
Een Afghaanse man telt flessen zuurstof in een fabriek in de stad Jalalabad. Door een toename van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames dreigt de zorg in het land overbezet te raken. Ziekenhuizen kampen met tekorten aan medische zuurstof.
Foto Ghulamullah Habibi/EPA
Larry, de huiskat van de Britse premier en Chief Mouser van het kabinet, loopt langs een met regenbogen bekleurde voorgevel van 10 Downing Street. De ambtswoning van de Britse premier is versierd ter ere van de Pride-maand, die aandacht vestigt op de positie, emancipatie en acceptatie van lhbti'ers.
Foto Henry Nicholls/Reuters
Een golfbaan in Palm Springs, in de Amerikaanse staat Californië, ligt te midden van een woestijnlandschap. De staat kampt vaker met hete en droge zomers, maar dit jaar is er een van extremen. Door een combinatie van weinig regenval en hittegolven kent de hele Amerikaanse westkust een tekort aan water en dreigt het de droogste zomer sinds 1977 te worden.
Foto Aude Guerrucci/Reuters
Sinds eind mei zijn honderden ongedocumenteerden in Brussel in hongerstaking in de hoop verblijfspapieren af te dwingen. Ze verblijven in de Begijnhofkerk en op twee universiteitscampussen in de stad. Deze anonieme Marokkaanse man heeft zijn lippen dichtgenaaid als onderdeel van het protest.
Foto Francisco Seco/AP
Met modder omhulde boeren vieren 'Nationale Padiedag' op een rijstveld in Tokha, een randgemeente van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. De landelijke feestdag markeert het begin van het seizoen waarin rijst wordt geplant in Nepal. Padie is de term voor nog ongeoogste rijst.
Foto Prakash Mathema/AFP
Er is er een jarig en het is: de Communistische Partij van China. Artiesten zetten voorafgaand aan de officiële viering van de honderdste verjaardag van de partij een show neer verkleed als reddingswerkers. Het jubileum werd donderdag 1 juli gevierd, hoewel dat waarschijnlijk niet de datum is dat de partij in 1921 écht werd opgericht: Mao Zedong zou zich de precieze datum niet exact meer herinnerd hebben en hebben gezegd dat het 'in juli' was.
Foto Ng Han Guan/AP
John Loughrey, fan en bewonderaar van het Britse koningshuis, rangschikt foto's van Lady Diana Spencer nabij Kensington Palace in Londen. Daar werd deze week een standbeeld ter ere van de prinses en eerste echtgenote van prins Charles onthuld. Lady Di zou deze week zestig jaar oud zijn geworden.
Foto Henry Nicholls/Reuters
Fans van de Belgische Rode Duivels bekijken de EK-wedstrijd tegen Portugal op het terras in Brussel. België wist zondag met 1-0 te winnen en zich te plaatsen voor de kwartfinales het het toernooi. Eerder op de avond schakelde Tsjechië het Nederlands elftal uit: 0-2.
Foto Francisco Seco/AP
Een gebed in de Saint Joseph Catholic Church in Miami, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de instorting van het appartementencomplex in de Amerikaanse stad. De ramp eiste zeker zestien levens. Op vrijdag werden nog ruim 140 mensen vermist. Hoe het gebouw kon instorten is niet bekend, al was bij de autoriteiten al jaren duidelijk dat het pand niet veilig was en het aan onderhoud schortte.
Foto Marco Bello / REUTERS
Een vrouw in Medan in Noord-Sumatra, Indonesië, krijgt een vaccinatie tegen het coronavirus. In de plaats zijn drive-throughs opgezet om de bevolking snel te kunnen prikken. Het land heeft de afgelopen weken te maken met een opleving van het aantal coronabesmettingen. Dat is vermoedelijk te danken aan de Deltavariant van het coronavirus, die besmettelijker is dan de oorspronkelijke stam.
Foto Dedi Sinuhaji/EPA
De veroordeling voor seksueel misbruik van de Amerikaanse acteur Bill Cosby werd woensdag geschrapt. De televisiepersoonlijkheid werd door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik, maar door verjaring van vrijwel alle zaken in slechts één geval veroordeeld. Door de rechterlijke uitspraak in de staat Pennsylvania komt Cosby na twee jaar vrij - ruim eerder dan zijn aanvankelijke celstraf van drie tot tien jaar.
Foto Bastiaan Slabbers/EPA
Voormalig president Donald Trump bracht deze week een bezoek aan de Texaanse gouverneur Greg Abbott. Samen bezochten ze een onafgemaakt stuk van de grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico.
Foto Callaghan O'Hare/Reuters
De Turkse politie blokkeert demonstranten de toegang. In verschillende steden gingen donderdag duizenden vrouwen de straat op om te protesteren tegen de terugtrekking van hun land uit een verdrag dat geweld tegen vrouwen bestrijdt.
Foto Sedat Suna / EPA
Het Oosterpark in Amsterdam was donderdag het toneel voor het jaarlijkse Keti Koti. Burgmeester Femke Halsema bood hier, tijdens de nationale herdenking van de afschaffing slavernij, excuses aan voor „de actieve betrokkenheid van het Amsterdamse stadsbestuur bij het commerciële systeem van koloniale slavernij en de wereldwijde handel in tot slaafgemaakten". Voor velen een historisch moment: voor het eerst bood een Nederlandse overheid excuses aan voor het slavernijverleden.
Foto Koen van Weel/ANP