CBS signaleert ondersterfte afgelopen week

Naar schatting zijn afgelopen week 2.550 mensen overleden. Dat zijn er zo’n tweehonderd minder dan verwacht in deze tijd van het jaar, waardoor er sprake was van ondersterfte, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Vooral bij mensen boven de tachtig jaar is het sterftecijfer opvallend laag. In andere leeftijdsgroepen ligt het sterftecijfer wel iets onder de verwachting, maar niet zoveel dat er direct sprake is van ondersterfte.

Tijdens de coronacrisis, van maart tot mei en van september tot januari, was het aantal mensen dat overleed juist hoger dan verwacht. Na zo’n sterftegolf volgt er vaker een dal, aldus het CBS. De doodsoorzaak van de overledenen is nog niet bekend bij het statistiekbureau.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ruim 13.000 bedrijven opgeheven tijdens pandemie ondanks coronasteun