Auto-industrie

Verkoop auto’s stijgt, maar is nog niet op oude niveau

De autoverkopen in Nederland zijn het voorbije halfjaar ruim 3 procent hoger uitgekomen dan een jaar terug, toen de coronacrisis net was uitgebroken. Toch ligt het verkoopniveau nog ruim een kwart onder het peil van dezelfde periode in 2019, het laatste jaar voor de crisis.

Veruit de meeste coronabeperkingen zijn inmiddels opgeheven. Autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging merken dat in de cijfers. Na een flinke plus van het aantal op kenteken gezette personenwagens in mei stegen de registraties in juni met 34,6 procent ten opzichte van juni 2020, tot 33.318 stuks. Vooral de Kia Niro en de Skoda Enyaq werden afgelopen maand veel verkocht.

Hiermee komt de totale nieuwverkoop voor de eerste zes maanden uit op 163.173 voertuigen. De bestverkochte merken in deze periode zijn de Volvo XC40 en de Kia Picanto.

Voor het volledige jaar 2021 verwachten RAI Vereniging en BOVAG dat 400.000 nieuwe auto’s worden verkocht. Maar de organisaties benadrukken dat er nog veel onzekerheden zijn. Zo worden bepaalde merken geraakt door het wereldwijde chiptekort. Ook zijn er nog andere toeleverings- en logistieke problemen door de coronacrisis. Daarnaast is er volgens de branche onzekerheid over de mate van het economisch herstel en een nieuwe coronagolf.

Intussen blijft de vraag naar gebruikte personenauto’s groot. Autobedrijven verkochten in het eerste halfjaar een recordaantal van 685.452 occasions. Dat is ruim 9 procent meer dan vorig jaar. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de handel in tweedehands personenauto’s tussen particulieren onderling afnam. Die betrof nu ruim 350.000 voertuigen, dik 7 procent minder dan in de eerste zes maanden van 2020. (ANP)

Lees ook dit artikel: Autobranche wacht gelaten af, consument kiest voor occasion