36.000 vaccinatieafspraken gepland voor 17-jarigen

Ruim 36.000 17-jarigen hebben sinds de eerste mogelijkheid op vrijdagochtend naar de GGD gebeld om een vaccinatieafspraak te maken. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdag bekendgemaakt via Twitter. „Goed om te zien dat zij kiezen voor een vaccin”, schrijft hij.

Afgelopen dinsdag gaf de Gezondheidsraad het advies ook aan jongeren tussen de 12 en 18 jaar vaccins beschikbaar te stellen, gebaseerd op „een uitgebreide ethische en juridische afweging”. Het vaccineren van deze groep zou „directe en indirecte gezondheidswinst” opleveren en bijdragen aan de afremming van de epidemie.

Over het vaccineren van kinderen werd voorafgaand aan het advies gediscussieerd. Károly Illy, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, had aanvankelijk twijfels over de veiligheid van de vaccins voor jongeren, maar stelde eerder deze week overtuigd te zijn. „Inmiddels zijn miljoenen kinderen vanaf twaalf jaar veilig ingeënt met het vaccin van Pfizer, onder meer in de VS en Canada, en zijn we ervan overtuigd dat het veilig is”, zei hij tegen NRC.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Sinds vanochtend kunnen de eerste jongeren - iedereen die geboren is in 2004 - een afspraak maken voor vaccinatie bij de GGD. Ruim 36.000 van hen hebben al een afspraak gepland. Goed om te zien dat zij kiezen voor een vaccin. #PlanDePrik 👉 https://t.co/atuKEXyXpm https://t.co/RKPFEuYzgZ
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Sanquin: driekwart van bloeddonoren heeft antistoffen tegen coronavirus