100-jarig bestaan partij

President Xi Jinping belooft ‘volledige hereniging’ met Taiwan en ‘bloedvergieten’ aan elke staat die zijn land de wet voorschrijft

Wie China de les wil lezen „zal met zijn hoofd tegen de muur lopen en kan rekenen op bloedvergieten”. Met deze ongewoon harde woorden heeft de Chinese president Xi Jinping donderdag uitgehaald naar de VS en andere landen die kritiek hebben op de militaire expansie en de schendingen van de mensenrechten door China. Hij deed dit in een toespraak op het Tiananmen-plein in Beijing ter ere van de honderdste verjaardag van de Chinese communistische partij, terwijl hij werd toegejuicht door een zorgvuldig geselecteerd publiek. Daarin zei hij ook dat het land altijd een éénpartijstaat zou blijven. „Alleen het socialisme kan China redden”, aldus Xi.

Tijdens de ceremonie beloofde Xi ook een „volledige hereniging” met Taiwan. De president ziet het samenvoegen van het Chinese vasteland met Taiwan, die het als afvallige provincie beschouwt, als een „historische taak” van zijn partij. „Alle zonen en dochters van China, inclusief landgenoten aan beide zijden van de Straat van Taiwan, moeten samenwerken en solidair voorwaarts gaan, en resoluut alle plannen voor onafhankelijkheid van Taiwan vernietigen”.

Taiwan zelf wil onder leiding van de in 2020 herkozen, China-kritische president Tsai Ing-wen een international erkende staat worden. Weinig landen erkennen Taiwan, ook Nederland en België niet. Dit in tegenstelling tot de VS, die onder oud-president Trump de banden met Taiwan aanhaalden en onder meer wapens leverden. Taiwan herhaalde donderdag in een reactie op Xi dat alleen de bewoners van het eiland beslissen over hun toekomst. (NRC)