WHO doet oproep aan EK-speelsteden: houd supporters beter in de gaten

De gaststeden van de laatste wedstrijden op het Europees Kampioenschap voetbal moeten de bewegingen van supporters in, van en naar het stadion beter inventariseren. Dat adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag volgens persbureau AFP. „We moeten verder kijken dan alleen de stadions zelf”, aldus WHO-medewerker Catherine Smallwood.

Supporters van de Engelse nationale ploeg vierden uitbundig feest na de winst op Duitsland. Foto Molly Darlington/Reuters

Woensdag werd bekend dat in Schotland bijna tweeduizend coronabesmettingen gerelateerd zijn aan voetbalsupporters die gezamenlijk EK-wedstrijden bekeken. Van de 1.991 geregistreerde besmettingen zei twee derde dat ze naar Londen waren geweest om naar Engeland - Schotland (0-0) te kijken. In totaal waren 387 van hen aanwezig in het Wembley Stadium. De rest was in de kroeg of buiten.

Ook Finnen die terugkeerden uit St. Petersburg of toeschouwers die in het stadion in Kopenhagen waren, bleken besmet te zijn met de deltavariant van het coronavirus. Smallwood stelde dat gemeenten beter vooraf moeten controleren hoe de supportersstromen de stadions bereiken. De wedstrijden kunnen volgens de WHO leiden tot meer besmettingen. De gezondheidsorganisatie pleit voor meer waakzaamheid bij de fans zelf en de handhavende autoriteiten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: WHO vraagt EK-speelsteden: houd supporters beter in de gaten