Rijdende F16 botst op gebouw op vliegbasis Leeuwarden, twee gewonden

Ongeluk Bij een ongeluk donderdagochtend op de vliegbasis in Leeuwarden is een F16 in een gebouw gereden, daarbij raakten twee mensen gewond.
Op de vliegbasis is de brandweer ter plaatse.
Op de vliegbasis is de brandweer ter plaatse. Foto ANP/Hollands Hoogte/Kappers Media

Een Belgisch F16-gevechtsvliegtuig is donderdagochtend op de vliegbasis in Leeuwarden in een gebouw voor technische werkzaamheden gereden. Volgens commandant Henk Doorten heeft de Belgische piloot zich via een schietstoel op tijd weten te bevrijden uit het toestel. Bij het incident zijn de vlieger en een technisch medewerker - die in het gebouw aanwezig was tijdens het voorval - gewond geraakt. De ernst van hun verwondingen is niet bekend.

Toen de piloot de F16 wilde opstarten, ging het toestel accelereren, aldus Doorten donderdag op een persconferentie. „De motor produceerde meer vermogen en het vliegtuig bleef niet staan waar het zou moeten staan.” De piloot trapte volgens de commandant vervolgens op de rem, maar het gevechtsvliegtuig reed door. Daarom was hij „genoodzaakt de schietstoel te gebruiken”.

Enkele seconden nadat de piloot zich had ontdaan van het toestel, reed die op een gebouw af voor technische werkzaamheden. Hij steeg met een parachute op en kwam buiten de hekken van de vliegbasis terecht. Het incident duurde niet langer dan vijf seconden.

Het vliegtuig doorboorde het gebouw, daarbij raakte een medewerker die op dat moment de vliegtuigen controleerde gewond. Hij is samen met de piloot naar het ziekenhuis gebracht. De piloot heeft verwondingen aan zijn been; de gezondheidssituatie van de medewerker is niet bekend.

Onderzoek

Het is onduidelijk waarom het vliegtuig bleef accelereren, terwijl de piloot de remmen indrukte. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is inmiddels in Leeuwarden voor een „verkennend onderzoek”. Ook Belgische onderzoekers gaan zich over de zaak buigen. De Vliegbasis Leeuwarden meldde eerder dat er bij het incident geen brand of explosie is geweest. Wel was er brandweer aanwezig; volgens een woordvoerder is dat de standaardprocedure.

Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant schrijven dat de piloot meedeed aan een cursus samen met 23 anderen uit Nederland, België en Noorwegen. Daarbij werden ze opgeleid tot wapeninstructeur.

De F16-toestellen zouden donderdag voor de laatste keer opstijgen vanaf de vliegbasis. De nieuwe standplaats is Volkel. Er stond een afscheidsmoment op de planning, maar dat is afgeblazen vanwege het incident.