Nederland doneert AstraZeneca-vaccins aan Indonesië en Kaapverdië

Nederland doneert in eerste instantie doses van het AstraZeneca-vaccin.
Nederland doneert in eerste instantie doses van het AstraZeneca-vaccin. Foto Peter Dejong/AP

Nederland stuurt de komende tijd coronavaccins naar Kaapverdië, Indonesië en start met de eerste leveringen aan het internationale vaccinprogramma Covax voor armere landen. Dat hebben demissionair ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66) donderdag bekendgemaakt. De donaties van vaccins komen op gang dankzij een levering van ruim één miljoen AstraZeneca-vaccins.

De Kaapverdische eilanden, waar de druk op ziekenhuizen groot is door het coronavirus, kunnen volgende week 150.000 doses van het AstraZeneca-vaccin verwachten. Naar het Covax-programma gaan in eerste instantie 500.000 doses. Dat aantal zal de komende weken „aanzienlijk worden opgevoerd”, aldus de ministers. In het geval van Indonesië gaat het om circa 3 miljoen vaccins die later dit jaar worden geleverd. Het Covax-programma komt zeer moeizaam op gang doordat beloofde leveringen uitblijven. Zo besloot India wegens een grote uitbraak in eigen land om het gros van de 1,1 miljard beloofde doses toch zelf te gebruiken.

Lees ook: Niet vaccineren in Afrika kan als een boemerang op de rest wereld terugslaan

Trage verdeling via Covax

In verschillende Afrikaanse landen is naast boosheid over de oneerlijke verdeling van coronavaccins ook onbegrip over de loze beloften van westerse landen. „De situatie zou heel anders kunnen zijn als we in december van hen hadden gehoord dat deze hulp niet kwam”, zei Strive Masiyiwa, speciaal gezant van de Afrikaanse Unie, donderdag tegen persbureau AP. Hij beschuldigt het bestuur van Covax van het achterhouden van informatie over donoren die hun toezeggingen voor financiering niet zijn nagekomen. Afrika heeft volgens Masiyiwa pas 65 miljoen van de 700 miljoen beloofde vaccindoses ontvangen. Daarvan kwamen er minder dan 50 miljoen doses via Covax.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: WHO vraagt EK-speelsteden: houd supporters beter in de gaten