Recensie

Recensie Media

‘Bonfire’ is een spel voor fijnproevers

Speltips Bonfire is geen bordspel, maar een aaneenschakeling van zeven minispelletjes.

Bonfire klaarzetten is veel werk, maar het is leuk werk. Eerst zeven tegels klaarleggen. Dan zeven houten pupillen in een kringetje zetten. Tien offerschalen stapelen, in setjes van vijf. Zes houten grondstoffen uit de voorraad pakken (vruchten, kruiden, wortels, bloemen, schelpen, goud). Eén houten bootje op het speelbord plaatsen. De zeven portalen mogen nu rond het grote vreugdevuur uitgestrooid. En zijn we nou de actiefiches vergeten?

Een kwartier later kunnen we beginnen!

Al die componenten zijn nodig, en op hun juiste plek. Want Bonfire is geen bordspel, maar een aaneenschakeling van zeven minispelletjes. Met de lot-tegels speel je tetris en haal je actiefiches binnen. Met je houten bootje vaar je op het grote spelbord de kortste route langs eilandjes. Als je de juiste grondstoffen inlevert kan je een opdracht ophalen. Waarmee je dan weer…

Bonfire is misschien een spel voor fijnproevers, voor bordspelexperts haast. Maar het briljante is dat al die losse taakjes op zichzelf niet moeilijk zijn. Na een eerste potje watertrappelen, schuiven alle minispelletjes in elkaar.

Er is ook een thema. Iets over hoeders van het licht, uitgedoofde vreugdevuren en gnomen in het bos, maar dat vergeet je na de eerste beurt meteen: Bonfire is gewoon een puzzel in een puzzel in puzzel. Heerlijk, voor iedereen die zwijgend samen puzzelen wil. (LB)

Bonfire, 1-4 spelers, 50 euro

speeltips door Lucas Brouwers en Len Maessen