Cybercrimineel E. veroordeeld tot drie jaar celstraf

Betaalfraude De rechter heeft Anthony E. veroordeeld tot een celstraf van drie jaar, waarvan één voorwaardelijk. De rechtbank acht E. schuldig aan het maken en verkopen van software voor betaalfraude.
E. maakte en gebruikte nepsites voor betaalfraude, aldus de rechter.
E. maakte en gebruikte nepsites voor betaalfraude, aldus de rechter. Foto Getty Images

De rechtbank in Den Haag heeft donderdag Anthony E. veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. De 20-jarige E. ontwikkelde en verkocht volgens de rechter op „grote schaal” software om betaalfraude te plegen. Dit deed hij via zogenoemde „phishing panels” en „tikkie panels”. Hij liet betaalpagina’s circuleren die qua uiterlijk identiek waren aan de inlogpagina’s van verschillende banken. Zodra een gebruiker zijn gegevens invoerde, kon de panelbeheerder zijn bankgegevens overnemen en daar betalingen mee doen.

Volgens de rechter heeft E. zijn systemen ook zelf gebruikt om fraude te plegen. Daarnaast heeft hij zijn systemen verkocht en aan zeker 49 anderen adviezen en tips gegeven voor het gebruik ervan. Daarmee heeft E. „bijgedragen aan het plegen van fraude, met mogelijk grote financiële schade tot gevolg”, aldus de rechter. Die stelt ook dat hij zijn opbrengst van de verkoop heeft witgewassen in bitcoins.

Justitie beschouwde E. als „facilitator” van de cybercriminaliteit. Door zijn specialistische programmeursvaardigheden zou E. direct en indirect verantwoordelijk zijn voor veel slachtoffers. Zijn nepsites golden als „complete blauwdruk” voor phishingbendes, aldus het Openbaar Ministerie.

Lees ook: Zijn nepsites waren de beste, zegt hij

OM: niet in aanmerking voor rehabilitatieprogramma

Bij de arrestatie trof de politie een geladen pistool aan onder zijn stoel. Mede daarom eiste het OM vorig jaar vier jaar celstraf. Ook zag justitie weinig in een rehabilitatieprogramma voor cybercriminelen, waarmee ze begeleiding krijgen om hun ict-capaciteiten legaal te benutten. De rechtbank oordeelt anders en legt een voorwaardelijke celstraf van één jaar op vanwege „zijn jonge leeftijd”, voorwaarde voor de straf is wel dat E. meewerkt aan het herstelprogramma.

Het OM laat weten het vonnis te bestuderen, met „speciale aandacht” voor de voorwaarden die gelden voor het voorwaardelijke deel van de straf. Volgens justitie komt E. niet in aanmerking voor deelname aan het rehabilitatieprogramma Hack_Right, onder meer vanwege het aangetroffen vuurwapen. Justitie wil verder een aparte procedure starten om 42.000 euro op E. te verhalen.