CureVac slechts 48 procent effectief, gevaccineerde toeristen welkom op Thais eiland Phuket

Het eerste toestel met toeristen op Phuket wordt begroet met waterkanonnen.
Het eerste toestel met toeristen op Phuket wordt begroet met waterkanonnen. Foto Jorge Silva/Reuters

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

  • Het coronavaccin van het Duitse bedrijf CureVac is slechts voor 48 procent effectief. Dat blijkt uit de definitieve onderzoeksresultaten. Eerder bleek al dat het vaccin teleurstellende resultaten opleverde. Er deden 40.000 mensen mee aan het testen van het vaccin in Zuid-Amerika en Europa. Het bedrijf verwachtte aan het einde van het jaar vaccins te gaan leveren, maar dat gaat door deze resultaten niet door. De Europese Unie had 450 miljoen doses van het vaccin besteld, met de voorwaarde dat het middel wordt goedgekeurd.
  • Thailand heeft donderdag het recordaantal van 57 doden op één dag geregistreerd. Dat zijn er 4 meer dan een dag eerder, wat toen ook al het hoogste aantal tot dat moment was. Dat meldt persbureau Reuters. Het nieuws komt op de dag dat Thailand de grenzen voorzichtig weer opent voor toeristen. Wie gevaccineerd is, kan zonder in quarantaine te gaan naar Phuket, waar een groot deel van de bewoners ook al ingeënt is. Als na veertien dagen geen coronasymptomen zijn vastgesteld, kunnen de toeristen ook naar andere delen van het land reizen.
  • De coronamaatregelen in de Japanse stad Tokio en de regio eromheen gaan waarschijnlijk verlengd worden. Dat meldt Reuters op basis van regeringsbronnen. Donderdag zijn 714 nieuwe positieve coronatests geregistreerd in Tokio, het hoogste aantal in meer dan een maand. De Olympische Spelen beginnen 23 juli, maar in Tokio en drie nabijgelegen prefecturen gelden nog beperkende coronamaatregelen. Die zouden tot 11 juli van kracht blijven. Als ze verlengd worden, heeft dat gevolgen voor de Spelen. Dan zijn er slechts 5.000 mensen per dag toegestaan in de stadions, in plaats van 10.000.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM meldt hoogste aantal nieuwe positieve coronatests in ongeveer 2 weken