Brieven

Brieven 1/7/2021

Klimaatverandering

Het water de baas

Geboren in het jaar na de watersnoodramp van 1953 ben ik een beetje ten prooi aan verwarring. Dat Hans Brinker (met zijn vinger in de dijk) een ietwat kinderachtige mythe was wisten we al op de lagere school. Maar de rest van mijn leven ben ik opgegroeid met het heroïsche verhaal van de Hollanders tegen hun eeuwige vijand: het water. De lofzang op onze waterbouwkundige huzarenstukjes (Afsluitdijk, Deltawerken), gemaakt door beroemde cineasten was verplicht materiaal voor mijn generatie. Onze expertise op dit gebied is wereldberoemd en zelfs een exportartikel. In ronkende taal wordt dan voortdurend verkondigd dat wij al honderden jaren grotendeels beneden de zeespiegel wonen. We heten tenslotte niet voor niets in de rest van de wereld ‘The Netherlands’. Maar nu opeens is er blijkbaar koudwatervrees om 6 meter onder de zeespiegel te bouwen. „Een horrorscenario”, reageerde briefschrijver H.J. van Oosten naar aanleiding van het artikel Bouwen onder de zeespiegel, het móet wel (23/6). De gevolgen van klimaatverandering wil ik niet bagatelliseren, maar zonder al te opgezwollen te willen klinken, op het gebied van waterhuishouding blijven we wereldkampioen, toch?

Amsterdam

Gender

Hef verschil in sport op

Dat transgender vrouwen een fysiek voordeel zouden kunnen hebben uit hun genetische voorgeschiedenis moet volgens Marte Hoogenboom geaccepteerd worden, omdat genetische voordelen altijd een doorslaggevende rol spelen bij de diverse competities (Zelfs al heeft Hubbard een voordeel – dus?, 30/6). Als we dat inderdaad accepteren in combinatie met de fluïde man/vrouw-verschillen, dan moeten we mijns inziens de volledige consequentie hiervan trekken en het verschil tussen mannen- en vrouwensport opheffen.

Haarlem

EK Voetbal

Migratie-achtergrond

De diversiteit in de meeste voetbalteams is hoog dit EK en dat is een verrijking. Zie bijvoorbeeld het spektakel tussen Frankrijk en Zwitserland (3-3 na 120 minuten). Opmerkelijk dat alle doelpuntenmakers een migratie-achtergrond hebben, evenals bijna iedereen op het veld. Dat ze maar trots mogen zijn op hun mannen: Paul Pogba (Guineese afkomst) en Karim Benzema (Algerijnse roots) voor Frankrijk, en Haris Seferovic (Bosnische achtergrond) en Mario Gavranovic (Kroatisch) voor Zwitserland.

Amsterdam

Verwey-lezing

Wisselvallig aanbod

Ik kan me helemaal vinden in het pleidooi van Bibi Dumon Tak (Wipneus en zijn schimmelige vriendje Pim, 25/6). Na het voorlezen en samen lezen van vele (vertaalde) klassiekers (meestal met veel plezier overigens, vooral De gulle boom en de boeken van Arnold Lobel toen de kinderen nog klein waren en later De gebroeders Leeuwenhart en De brief voor de koning) was op een gegeven moment de koek op. Ik vond het lastig om in het recentere aanbod boeken te vinden die ik leuk vond om voor te lezen en ik merkte dat mijn kinderen ook niet echt aangetrokken waren tot het zelf lezen van Dolfje-, Boomhutten- en Loser-boeken. Gelukkig vonden we de boeken die Bibi Dumon Tak in haar lezing noemt, en laten we haar eigen boeken niet vergeten! Haar dierenboeken zijn mijn vaste aanraders aan ouders die om boekentips vragen.

Wel vind ik het aanbod van boeken voor kinderen vanaf een jaar of tien/elf tekortschieten. Tot die leeftijd is er volop keuze en voor de weer oudere jeugd lijkt er ook veel aanbod te zijn. Maar ik ervaar een schaarste in het aanbod ertussenin. En dat is wat mij betreft nou juist de fase waarin boeken, verhalen en lezen zo’n ontzettende fijne en belangrijke rol kunnen gaan spelen.


via nrc.nl

Correctie (1/7/2021): in een eerdere versie van de brief ‘Wisselvallig aanbod’ stond Jeroen Quaegebeur als auteur vermeld. Dat moet Margot Quaegebeur zijn. Dit is hierboven aangepast.

Correcties/aanvullingen

Stefan Hertmans

In de brief Lezen blijft avontuur (29/6, p. 17) is de naam van [Stefan] Hertmans per abuis veranderd in [W.F.] Hermans.