Website Testenvoorjereis.nl nog niet toegankelijk, ‘technische uitdaging’

Reizigers wachten bij de incheckbalie van KLM op Schiphol.
Reizigers wachten bij de incheckbalie van KLM op Schiphol. Foto Koen van Weel / ANP

De website Testenvoorjereis.nl, waarop mensen een online afspraak kunnen maken voor een coronareistest, is woensdag nog niet toegankelijk. „We hebben altijd gezegd dat [de website] technisch een uitdaging is”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het departement dat verantwoordelijk is voor de site, woensdag tegen NRC. Hij zegt ervan uit te gaan dat de website in de loop van de dag in de lucht is. Vooralsnog kan alleen via de GGD een afspraak worden gemaakt voor een gratis reistest.

De technische uitdaging waar het ministerie op doelt, is het koppelen van de commerciële testaanbieders aan de systemen, zoals de CoronaCheck-app en het online afsprakenportaal. Nog niet alle aanbieders zullen woensdag al zijn aangesloten, zij volgen naar verwachting later deze week.

Op Testenvoorjereis.nl moeten mensen online een afspraak kunnen maken voor een gratis coronatest voorafgaand aan een reis naar het buitenland. Deze PCR- of sneltests worden afgenomen bij commerciële aanbieders, waarmee het ministerie in zee is gegaan.

Voor een gratis coronareistest kunnen mensen ook terecht bij de GGD’s. In dat geval kan een afspraak worden gemaakt via een speciaal telefoonnummer 0800-5005. Omdat de website van Testenvoorjereis.nl nog niet toegankelijk is, is het GGD-nummer vooralsnog de enige manier om een afspraak te maken. Van deze mogelijkheid wordt de afgelopen uren dan ook flink gebruikgemaakt, meldde koepelorganisatie GGD GHOR woensdagochtend. De teststraten van Testen voor Toegang mogen niet worden gebruikt voor het reistesten.

Lees ook: Onbezorgd op reis met de CoronaCheck-app? Reken er maar niet op Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Website Testenvoorjereis.nl niet toegankelijk door ‘technische uitdaging’