Versoepelde reisadviezen voor Denemarken, Letland, Zweden en Athene

Mensen genieten van het uitzicht op de Acropolis in het Griekse Athene. Sinds 24 juni is het in Griekenland niet meer verplicht om buiten een mondkapje te dragen.
Mensen genieten van het uitzicht op de Acropolis in het Griekse Athene. Sinds 24 juni is het in Griekenland niet meer verplicht om buiten een mondkapje te dragen. Foto Louisa Gouliamaki/AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdag het reisadvies voor een aantal EU-landen en -regio’s in een versoepeld. Vakanties worden niet langer ontraden naar Denemarken, Letland, Zweden, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in België en de Griekse hoofdstad Athene. Deze landen en gebieden kleuren van oranje naar geel.

De reisadviezen zijn gebaseerd op een advies van het RIVM. Het rijksinstituut inventariseert daarbij onder meer het aantal coronabesmettingen in een land of regio. Per 1 juli wordt een gebied als oranje aangemerkt als er in twee weken tijd meer dan 200 positieve tests per 100.000 inwoners zijn geregistreerd. Die nieuwe grenswaarde is ook meegewogen in het huidige advies.

Het vasteland van Spanje blijft vooralsnog oranje gekleurd en wordt daarmee beschouwd als zogeheten hoogrisicogebied. Voor oranje gebieden geldt een negatief reisadvies en worden alle niet-noodzakelijke reizen afgeraden. Het aantal coronabesmettingen in Spanje zijn volgens het RIVM nog te hoog. In het advies is ook meegewogen dat onlangs een relatief groot aantal uit Spanje terugkerende vakantiegangers in Nederland positief zijn getest. Ook de regio Groot-Lissabon in Portugal is oranje - de rest van dat Zuid-Europese land is geel.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vanaf vandaag gratis testmogelijkheid voor reis naar het buitenland