Vandaag laatste dag voor aanvraag vijfde ronde loonondersteuning

Ondernemers die coronanoodsteun willen aanvragen via de NOW-regeling kunnen dat alleen vandaag nog doen. Deze vijfde ronde van loonondersteuning is bedoeld voor ondernemers met minstens 20 procent omzetverlies in de periode van april tot en met juni dit jaar als gevolg van de coronapandemie en de beperkende overheidsmaatregelen. De overheid vergoedt maximaal 85 procent van de loonkosten.

Uitkeringsinstantie UWV meldde begin juni dat ruim 40 procent van alle aanvragen die tot dan toe waren goedgekeurd, waren ingediend door horecaondernemers. Daarna kwamen de meeste verzoeken uit de commerciële dienstverlening, gevolgd door de detailhandel. Gemiddeld leden deze ondernemingen 61 procent omzetverlies, aldus het UWV. De uitkeringsinstantie moet de definitieve verdeling van noodsteun per sector nog bekendmaken.

Deze week bleek dat tienduizenden ondernemers het risico lopen voorgeschoten noodsteun te moeten terugbetalen aan de uitkeringsinstantie, omdat zij geen definitieve berekening hebben aangevraagd. Het gaat om 60 procent van de ondernemers die tussen maart en mei 2020 gebruikmaakten van eerste ronde van NOW. Veel van hen zouden niet weten dat ze de definitieve berekening zelf moeten aanvragen.

Met een definitieve berekening van de loonsom en het omzetverlies bepaalt het UWV of een ondernemer mogelijk te veel tegemoetkoming heeft ontvangen. Dat kan leiden tot een nabetaling of een terugvordering. Als een ondernemer geen definitieve berekening aanvraagt, zal alle ontvangen noodsteun worden teruggevorderd. Een aanvraag indienen voor de definitieve berekening van NOW-1 kan nog tot en met 31 oktober.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vanaf vandaag gratis testmogelijkheid voor reis naar het buitenland