Vanaf vandaag gratis testmogelijkheid voor reis naar het buitenland

Vanaf vandaag kan iedereen die dat wil een gratis coronatest inplannen voor een reis naar het buitenland. Deze kosteloze testmogelijkheid is vooralsnog alleen beschikbaar in de maanden juli en augustus en is bedoeld voor mensen die niet (volledig) gevaccineerd zijn of die niet in aanmerking komen voor een zogeheten herstelbewijs. Op zo’n bewijs staat dat iemand maximaal zes maanden geleden hersteld is van een coronabesmetting.

Wat zijn uw ervaringen met het coronapaspoort?

Sinds 1 juli kun je officieel met het coronapaspoort door Europa reizen: een reispas voor iedereen die is gevaccineerd, corona heeft gehad of negatief is getest. De pas staat in de CoronaCheck-app. Voor een artikel willen we graag weten of het werkt en zijn benieuwd naar uw ervaringen.

Uw reactie kan gebruikt worden in een artikel of de redactie kan naar aanleiding van uw antwoord contact met u opnemen. U kunt ons ook anoniem een tip geven. Hier leest u hoe dat werkt.
  1. Laat hier uw antwoord achter: werkte de app naar verwachtig of liep u tegen moeilijkheden aan?

De teststraten bieden zowel PCR- als antigeentesten aan. Het verschilt per land of ook een sneltest wordt geaccepteerd als digitale reispas. Bij een sneltest volgt de uitslag binnen drie uur, bij een PCR-test binnen 24 uur. Met de CoronaCheck-app kan de reispas vanaf 1 juli worden opgevraagd.

Een afspraak voor een gratis coronatest kan maximaal twee weken voor de vertrekdatum worden ingepland. Mensen kunnen zich zowel gratis laten testen voor reisbestemmingen binnen de Europese Unie, als buiten de EU. In ieder land gelden andere toegangsvoorwaarden, dus het is raadzaam om deze voorafgaand te controleren.

Lees ook: Hoe werkt de digitale reispas en kan iedereen die krijgen? Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Bijna 2.000 Schotse coronabesmettingen door EK-wedstrijden