Ruim 1.600 coronadoden in maart dit jaar, minder dan in februari

Herdenking van coronaslachtoffers in Tilburg op 27 februari 2021.
Herdenking van coronaslachtoffers in Tilburg op 27 februari 2021. Foto Rob Engelaar/ANP

In maart 2021 zijn in totaal 1.611 mensen overleden aan Covid-19. Het totaal aantal coronadoden tot en met maart 2021 komt daarmee op 28.741 te staan. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De maandelijkse sterfte aan Covid-19 in maart 2021 ligt bijna 40 procent lager dan een maand eerder. Het is het laagste aantal sinds eind september de tweede coronagolf begon. Ruim 50 procent van het aantal mensen dat in maart aan corona overleed kreeg langdurige zorg, in totaal 499 personen. In februari waren dat er nog 1.333. In februari en maart 2021 is er, net als in voorgaande jaren, een daling te zien in de sterfte aan andere doodsoorzaken dan Covid-19.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) rapporteerde op basis van GGD-meldingen eerder 16.636 mensen die overleden als gevolg van het coronavirus. Dat er zo’n groot verschil zit tussen de cijfers van de twee organisaties heeft volgens het CBS meerdere mogelijke oorzaken. Overledenen van wie niet met een laboratoriumtest is vastgesteld dat ze besmet waren met het coronavirus telt het RIVM bijvoorbeeld niet mee. Ook geldt er voor coronadoden geen meldingsplicht, waardoor veel sterfgevallen nooit als coronadoden bij het RIVM gemeld worden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vaccin van CureVac slechts voor 48 procent effectief