Roemenië verkoopt ruim een miljoen Pfizer-vaccins om lage vaccinatiebereidheid

In de hoofdstad Boekarest ontvangt een Roemeense inwoner haar vaccinatie tegen het coronavirus.
In de hoofdstad Boekarest ontvangt een Roemeense inwoner haar vaccinatie tegen het coronavirus. Foto Andreea Alexandru/AP

Roemenië is genoodzaakt 1,17 miljoen Pfizer/BioNTech-vaccins aan Denemarken te verkopen, voordat ze over datum gaan. Het probleem is dat steeds minder Roemenen zich willen laten vaccineren tegen het coronavirus. De Deense minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke schrijft dinsdag op Twitter Roemenië het overschot aan vaccins om die reden verkoopt aan Denemarken.

Door de verspreiding van misinformatie over vaccineren en wantrouwen in de overheid stagneert de vaccinatiebereidheid in Roemenië. Het doel om vijf miljoen mensen – ongeveer een kwart van de hele Roemeense bevolking – te vaccineren voor eind mei liep Roemenië net mis. In totaal heeft 24,2 procent van de bevolking eind juni haar eerste prik gehad en is 23,2 procent volledig gevaccineerd, blijkt uit cijfers van Our World in Data.

In Denemarken heeft inmiddels 56,5 procent van de bevolking de eerste coronaprik gehad, blijkt uit de meest actuele cijfers van Our World in Data. Van deze groep is 35,5 procent volledig beschermd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vanaf vandaag gratis testmogelijkheid voor reis naar het buitenland