Nederlanders legden in 2020 een derde minder reiskilometers af

Nederlanders zijn in 2020 meer gaan wandelen door de coronapandemie.
Nederlanders zijn in 2020 meer gaan wandelen door de coronapandemie. Foto Sem van der Wal/ANP

Nederlanders legden in 2020 in eigen land 147 miljard kilometers af met de fiets, auto, trein, te voet of een ander vervoersmiddel. Dat is bijna een derde minder dan de 211 miljard kilometer die in 2019 is afgelegd. Er is in het coronajaar meer gewandeld, maar voor alle andere vervoerswijzen nam het aantal gereisde kilometers af. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers over de mobiliteit van de Nederlandse bevolking van 6 jaar of ouder.

De afname van de mobiliteit deed zich voor in de periode dat er vanwege de coronapandemie verschillende maatregelen waren om het aantal reisbewegingen te beperken. Zo werden mensen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken en waren verschillende bedrijfssectoren langere tijd gesloten. Voor de ‘intelligente lockdown’ was de gemiddelde afgelegde afstand per persoon per dag 34 kilometer. Dat is in de weken erna gedaald naar 12,3 kilometer. Daarna nam het geleidelijk weer toe. Nadat na de zomer opnieuw nieuwe coronamaatregelen ingingen, is de mobiliteit weer afgenomen. De gemiddelde afstand in de laatste weken van 2020 daalde tot iets onder de 20 kilometer per dag.

De cijfers zijn gebaseerd op de antwoorden van bijna 63.000 mensen, maar de onderzoekers hebben ook gekeken naar andere factoren, zoals cijfers van Rijkswaterstaat. De grootste krimp in het aantal afgelegde kilometers deed zich voor bij het openbaar vervoer: dat daalde met 54 procent. Nederlanders zijn vorig jaar meer gaan lopen: 6,6 miljard kilometer, bijna 1,5 miljard meer dan in 2019.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vanaf vandaag gratis testmogelijkheid voor reis naar het buitenland